ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA S RICOTTOU

SUROVINY

300 g čerstvého špenátu
5 vajec velikosti M
25 g kukuřičného škrobu
2 větší stroužky česneku (12 g)
1/2 kávové lžičky soli
250 g ricotty

PŘÍPRAVA

  • Špenát operete a necháte důkladně okapat nebo ho osušíte utěrkou.
  • Špenátové listy najemno posekáte.
  • Česnek prolisujete.
  • Oddělíte žloutky od bílků.
  • Z bílků ušleháte tuhý sníh.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Špenát smícháte se žloutky, kukuřičným škrobem, česnekem a solí.
  • Do špenátové směsi jemně vmícháte vyšlehané bílky.
  • Na celou plochu plechu pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete špenátovou směs.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut nebo dokud není povrch těsta zlatavý.
  • Po vytažení z trouby necháte korpus cca 3 minuty zchladnout na plechu.
  • Korpus přesunete z plechu na prkénko tak, aby těsto bylo na prkénku a pečící papír nahoře. Pečící papír sejmete. Strana, která byla přilepena k pečícímu papíru bude vnitřní stranou rolády.
  • Korpus lehce zatočíte do tvaru rolády a v této poloze ho necháte zcela vychladnout.
  • Po vychladnutí korpus rozbalíte, potřete ricottou a opět srolujete.
  • Roládu obalíte potravinovou folií a dáte do lednice, kde ji necháte několik hodin odležet – nejlépe přes noc. V rámci odležení se slaná špenátová chuť těsta prolne s jemnou chutí ricotty a těsto krásně zvláční.

Po odležení už jen pokrájíte na plátky a sledujete, jak jednotlivá kolečka rolády mizí z talíře…:)

PRAKTICKÉ

  • Ve své maloobjemové troubě o objemu 45 l používám plech o velikosti 25×37 cm a peču cca 18 minut. Při použití plechu a trouby klasických rozměrů, také těsto rozprostřete po celé ploše plechu a budete ho péct o trošku kratší čas (zmiňovaných 15 minut). Získáte tak tenčí korpus, což je pro roládu žádoucí.