SUROVINY
300 g čerstvého špenátu
5 vajec velikosti M
25 g kukuřičného škrobu
2 větší stroužky česneku (12 g)
1/2 kávové lžičky soli
250 g ricotty
PŘÍPRAVA
- Špenát operete a necháte důkladně okapat nebo ho osušíte utěrkou.
- Špenátové listy najemno posekáte.
- Česnek prolisujete.
- Oddělíte žloutky od bílků.
- Z bílků ušleháte tuhý sníh.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Špenát smícháte se žloutky, kukuřičným škrobem, česnekem a solí.
- Do špenátové směsi jemně vmícháte vyšlehané bílky.
- Na celou plochu plechu pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete špenátovou směs.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut nebo dokud není povrch těsta zlatavý.
- Po vytažení z trouby necháte korpus cca 3 minuty zchladnout na plechu.
- Korpus přesunete z plechu na prkénko tak, aby těsto bylo na prkénku a pečící papír nahoře. Pečící papír sejmete. Strana, která byla přilepena k pečícímu papíru bude vnitřní stranou rolády.
- Korpus lehce zatočíte do tvaru rolády a v této poloze ho necháte zcela vychladnout.
- Po vychladnutí korpus rozbalíte, potřete ricottou a opět srolujete.
- Roládu obalíte potravinovou folií a dáte do lednice, kde ji necháte několik hodin odležet – nejlépe přes noc. V rámci odležení se slaná špenátová chuť těsta prolne s jemnou chutí ricotty a těsto krásně zvláční.
Po odležení už jen pokrájíte na plátky a sledujete, jak jednotlivá kolečka rolády mizí z talíře…:)
PRAKTICKÉ
- Ve své maloobjemové troubě o objemu 45 l používám plech o velikosti 25×37 cm a peču cca 18 minut. Při použití plechu a trouby klasických rozměrů, také těsto rozprostřete po celé ploše plechu a budete ho péct o trošku kratší čas (zmiňovaných 15 minut). Získáte tak tenčí korpus, což je pro roládu žádoucí.