SLANÝ KOLÁČ S HRÁŠKEM A ČERVENOU CIBULÍ

1 balení rozváleného listového těsta (cca 275 g)
500 g čerstvých hráškových lusků ( nebo cca 250 g mraženého hrášku)
150 g červené cibule (1 středně velká)
200 g zakysané smetany 15 %
2 vejce
1 kávová lžička dijonské hořčice (nemusí být)
1/2 kávové lžičky soli
špetka pepře

Uvedené množství je do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 1.900 kcal.

Zmražený hrášek vsypete do mísy a zalijete vroucí vodou. Vodu necháte působit cca 2 minuty a pak hrášek scedíte.
Čerstvý hrášek pouze vyloupete z lusků.

Cibuli pokrájíte na tenké půlměsíčky.

Smetanu smícháte s vejci, hořčicí, solí a pepřem.

Formu vyložíte pečícím papírem a listové těsto do ní vložíte tak, aby těsto bylo i po stranách pečící formy. Těsto několikrát propícháte vidličkou, aby dobře lístkovalo a aby mohla při pečení unikat pára.

Vaječnou směs vlijete na těsto, posypete hráškem a pokladete  pokrájenou cibulí.

Vložíte do předem vyhřáté trouby a pečete dozlatova podle toho, jak je vaše trouba zvyklá péct listové těsto.
Osobně peču tento koláč ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 litrů, takto :
koláč vložím do trouby rozehřáté na 200 °C na střední rošt – takto peču 10 minut.
Poté snížím teplotu na 190 °C a dopékám ještě cca 20 – 25 minut – ke konci hlídám.

Po vyjmutí z trouby necháte koláč ve formě lehce zchladnout. Pak přendáte na prkénko a ostrým nožem pokrájíte na díly.

Koláč je chutný teplý, vlažný i studený.
Vhodný je jak na oběd, tak i na svačinu nebo snídani.

Varianta se smetanou na vaření:
zakysanou smetanu můžete nahradit smetanou na vaření 12 % – v tom případě budete potřebovat 3 vejce.