SLANÉ SPIRÁLKY Z LISTOVÉHO TĚSTA (se šunkou i bezmasé)

Přidáno dne 10.01.2017

1 balení listového rozváleného těsta ( cca 275 – 300 g)
100 g kvalitní šunky
100 g sýra ementálského typu pokrájeného na plátky
1 vejce
špetka soli a pepře
bílý a černý sezam (nemusí být)

Z tohoto množství je cca 20 – 25 kousků – vejdou se na jeden plech.

Vajíčko vyšleháte vidličkou se solí a pepřem.

Kupované vyválené těsto rozprostřete a pomažete rozšlehaným vajíčkem.

Na těsto pokladete plátky šunky a plátky sýra tak, aby na jedné delší straně těsta zůstal prázdný, surovinami nepokrytý, okraj cca 3 – 4 cm.
Těsto srolujete – rolujete po delší straně a rolujete ho směrem k nepokrytému okraji – při rolování se vám bude náplň trochu posouvat směrem k tomuto okraji, proto zůstal prázdný.

Plech si vyložíte pečícím papírem.

Z vytvořeného válečku krájíte kolečka o šířce cca 1,5 cm.
Pokud se vám spirálka při krájení zdeformuje, neklesejte na mysli –  rukou  ji jednoduše vrátíte do tvaru kolečka a položíte na plech.

Spirálky můžete na plechu posypat bílým a černým sezamem.

Pečete v předem vyhřáté troubě dozlatova tak, jak jste zvyklí péci listové těsto.
Já osobně ve své staré plynové troubě peču tuto laskominu na 180 °C 15 minut, pak vyndám plech z trouby, spirálky otočím a dopékám ještě 5 minut. Kdybych pekla na 200 – 220°C, jak se doporučuje na obalu listového těsta, vytáhla bych z trouby černý škvarek…:)

Nám spirálky přijdou nejchutnější, když jsou ještě vlažné, křehké a křupavé.
Skvěle se hodí k vínu, dají se použít jako netradiční příloha k zeleninovému salátu, ale samozřejmě se dají uzobávat jen tak samotné teplé i studené…:).

Vzhledem k jednoduchosti tohoto receptu se dají spirálky velmi rychle připravit  i jako pohoštění pro návštěvu, která se vám ohlásí hodinu před příchodem.
V očích návštěvy se díky tomuto receptu zcela jistě stanete obdivovaným hostitelem.
Má to jen jeden drobný háček – musíte mít doma výše zmíněné ingredience – bez nich to, myslím, nepůjde :).

A ještě varianta bez masa :
1 tofu paštika Patifu delikates (100 g)
200 g cibule (2 středně velké)
plátek másla o síle 0,5 cm

Cibuli pokrájíte najemno a na másle osmažíte dozlatova.
Těsto potřete sojovou paštikou, posypete osmaženou cibulkou a po delší straně srolujete do válečku…

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *