SLANÉ SPIRÁLKY Z LISTOVÉHO TĚSTA – 4 varianty

SUROVINY

  • 1 balení listového rozváleného těsta ( cca 275 – 300 g)
  • 100 g kvalitní šunky
  • 100 g sýra ementálského typu pokrájeného na plátky
  • 1 vejce
  • špetka soli a pepře
  • bílý a černý sezam na posyp (nemusí být)

Z uvedeného množství je cca 20 – 25 kousků – vejdou se na jeden plech.
Celková energetická hodnota cca 1.650 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Vajíčko vyšleháte vidličkou se solí a pepřem.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Listové těsto rozprostřete a v celé ploše potřete rozšlehaným vajíčkem.
  • Na těsto pokladete plátky šunky a plátky sýra tak, aby na vzdálenější delší straně těsta zůstal prázdný, surovinami nepokrytý, okraj cca 3 – 4 cm.
  • Těsto srolujete – rolujete po delší straně a rolujete ho směrem k nepokrytému okraji – při rolování se vám bude náplň trochu posouvat směrem k tomuto okraji, proto zůstal prázdný.
  • Z vytvořeného válečku krájíte kolečka o šířce cca 1,5 cm.
    Pokud se vám spirálka při krájení zdeformuje, rukou  ji jednoduše vrátíte do tvaru kolečka a položíte na plech.
  • Spirálky můžete na plechu posypat bílým a černým sezamem.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě dozlatova tak, jak jste zvyklí péci listové těsto.
    Osobně ve své maloobjemové troubě peču na 190 °C 15 minut, pak vyndám plech z trouby, spirálky otočím a dopékám ještě 5 minut.

Spirálky jsou velmi chutné, když jsou ještě vlažné, křehké a křupavé.
Skvěle se hodí k vínu, dají se použít jako netradiční příloha k zeleninovému salátu, ale samozřejmě se dají uzobávat jen tak samotné teplé i studené…

3 VARIANTY BEZ MASA

S tofu paštikou
1 tofu paštika Patifu delikates (100 g)
200 g cibule (2 středně velké)
plátek másla o síle 0,5 cm

Cibuli pokrájíte najemno a na másle osmažíte dozlatova.
Těsto potřete sojovou paštikou, posypete osmaženou cibulkou a po delší straně srolujete do válečku…

S uzeným tofu
1 balení (cca 200 g) uzeného tofu
1 vejce
špetka soli a pepře

Těsto potřete osoleným a opepřeným vajíčkem, posypete nahrubo nastrouhaným uzeným tofu a po delší straně srolujete do válečku…

S mrkví a kari
1 malá konzervička Bonduelle Vapeur Mladá mrkev (155 g brutto, 130 g netto)
1 vejce
špetka soli
1/4 čajové lžičky kari

Vajíčko smícháte se solí a kari. Mrkev rozmělníte vidličkou. Vajíčkem potřete těsto, na něj rozvrstvíte mrkvovou hmotu a po delší straně srolujete do válečku…