SUROVINY
- 1 balení listového rozváleného těsta ( cca 275 – 300 g)
- 100 g kvalitní šunky
- 100 g sýra ementálského typu pokrájeného na plátky
- 1 vejce
- špetka soli a pepře
- bílý a černý sezam na posyp (nemusí být)
Z uvedeného množství je cca 20 – 25 kousků – vejdou se na jeden plech.
Celková energetická hodnota cca 1.650 kcal.
PŘÍPRAVA
- Vajíčko vyšleháte vidličkou se solí a pepřem.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Listové těsto rozprostřete a v celé ploše potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Na těsto pokladete plátky šunky a plátky sýra tak, aby na vzdálenější delší straně těsta zůstal prázdný, surovinami nepokrytý, okraj cca 3 – 4 cm.
- Těsto srolujete – rolujete po delší straně a rolujete ho směrem k nepokrytému okraji – při rolování se vám bude náplň trochu posouvat směrem k tomuto okraji, proto zůstal prázdný.
- Z vytvořeného válečku krájíte kolečka o šířce cca 1,5 cm.
Pokud se vám spirálka při krájení zdeformuje, rukou ji jednoduše vrátíte do tvaru kolečka a položíte na plech. - Spirálky můžete na plechu posypat bílým a černým sezamem.
- Pečete v předem vyhřáté troubě dozlatova tak, jak jste zvyklí péci listové těsto.
Osobně ve své maloobjemové troubě peču na 190 °C 15 minut, pak vyndám plech z trouby, spirálky otočím a dopékám ještě 5 minut.
Spirálky jsou velmi chutné, když jsou ještě vlažné, křehké a křupavé.
Skvěle se hodí k vínu, dají se použít jako netradiční příloha k zeleninovému salátu, ale samozřejmě se dají uzobávat jen tak samotné teplé i studené…
3 VARIANTY BEZ MASA
S tofu paštikou
1 tofu paštika Patifu delikates (100 g)
200 g cibule (2 středně velké)
plátek másla o síle 0,5 cm
Cibuli pokrájíte najemno a na másle osmažíte dozlatova.
Těsto potřete sojovou paštikou, posypete osmaženou cibulkou a po delší straně srolujete do válečku…
S uzeným tofu
1 balení (cca 200 g) uzeného tofu
1 vejce
špetka soli a pepře
Těsto potřete osoleným a opepřeným vajíčkem, posypete nahrubo nastrouhaným uzeným tofu a po delší straně srolujete do válečku…
S mrkví a kari
1 malá konzervička Bonduelle Vapeur Mladá mrkev (155 g brutto, 130 g netto)
1 vejce
špetka soli
1/4 čajové lžičky kari
Vajíčko smícháte se solí a kari. Mrkev rozmělníte vidličkou. Vajíčkem potřete těsto, na něj rozvrstvíte mrkvovou hmotu a po delší straně srolujete do válečku…