SALÁT Z PEKINGSKÉHO ZELÍ, MRKVE, ŘEDKVE A TOFU

SUROVINY

300 g pekingského zelí
100 g bílé ředkve
100 g mrkve
200 g tofu natural
30 ml olivového oleje
30 ml shoyu (sójové omáčky)
1/2 rovné kávové lžičky soli

Z uvedeného množství jsou 4 svačinové porce.
Celková energetická hodnota cca 535 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Bloček tofu zhusta po všech stranách propícháte vidličkou. Vložíte ho do misky, polijete sójovou omáčkou a necháte cca hodinu odležet. Občas tofu obraťte, aby nasáklo omáčku rovnoměrně.
  • Zelí pokrájíte na tenké nudličky.
  • Mrkev a ředkev nastrouháte nahrubo.

POSTUP

  • Zeleninu smícháte, přidáte olej, sůl a důkladně promícháte.
  • Tofu pokrájíte na malé kostky a přidáte k salátu včetně zbylé sójové omáčky.
  • Vše promícháte a můžete konzumovat.

Salát podáváte samotný nebo s pečivem. S trochou domácí majonézy se osvědčil též jako náplň do tortilly.

PRAKTICKÉ

  • Na marinování tofu vybírejte nádobku obdobných rozměrů jako má bloček tofu. Tofu tak bude v kontaktu s veškerou omáčkou a vydatněji nasákne.
  • Bílou ředkev můžete nahradit kořenem petržele, salát pak bude více dosladka.
  • Sójovou omáčku můžete nahradit omáčkou Tamari.