SUROVINY
350 g mrkve
100 g cibule
300 g brambor
20 g čerstvého zázvoru
2 rovné kávové lžičky soli
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
750 ml horké vody
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Zázvor oloupete a najemno přes vlákna nastrouháte.
- Mrkev nastrouháte nahrubo.
- Brambory pokrájíte na kostičky o hraně cca 1 x 1 cm.
POSTUP
- Na oleji zpěníte cibuli, přidáte zázvor a cca 1 minutu restujete a mícháte.
- Přisypete mrkev a 5 minut opékáte a mícháte.
- Zalijete horkou vodou, přidáte sůl, brambory a vaříte na mírném ohni cca 15 minut do změknutí brambor.
- Omáčku odstavíte z ohně a rozmixujete na hladký krém. Pokud nemáte výkonný mixér, který by vlákna zázvoru dokázal zcela rozmixovat, tak omáčku ještě před konzumací přeceďte přes jemné síto – odstraníte tak nežádoucí zázvorová vlákna.
Omáčku servírujete s celozrnnými těstovinami nebo polentovým knedlíkem.
PRAKTICKÉ
- Na mrkev a brambory můžete použít sekáček na zeleninu.
- Pokud by omáčka byla moc hustá (záleží na moučnatosti použitých brambor), naředíte ji do požadované konzistence převařenou horkou vodou.
- Pro docílení ostřejší chutě na talíři posypete chilli vločkami.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.