- 200 g sušeného hrachu
- 200 g cibule
- 3 veliké stroužky česneku (15 g)
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 kávová lžička sušené majoránky
- 3 rovné kávové lžičky soli
- 700 ml studené vody
Z uvedeného množství jsou 2 velké porce jako hlavní chod nebo 4 porce svačinové.
PŘÍPRAVA
- Hrách přeberete, propláchnete studenou vodou a namočíte na 12 – 24 hodin do většího množství studené vody.
- Pak vodu slijete a hrách propláchnete studenou vodou.
- Cibuli pokrájíte na kostičky.
- Česnek pokrájíte na plátky a třetinu česneku dáte stranou.
POSTUP
- V tlakovém hrnci rozpálíte olej, přisypete pokrájenou cibuli a restujete. Až začne cibule zlátnout, přisypete česnek a ještě chvilku restujete, dokud se česnek nerozvoní. Průběžně mícháte.
- Vsypete propláchnutý hrách, zalijete studenou vodou a přidáte majoránku.
- Tlakový hrnec uzavřete, natlakujete a následně vaříte 20 minut na mírném ohni.
- Tlakový hrnec odstavíte z teplé plotny a necháte zavřený ještě 10 minut stát. Pak vypustíte zbytek páry z hrnce a hrnec otevřete.
- Do polévky přidáte sůl, zbylý česnek a vše rozmixujete tyčovým mixérem na hladký krém.
Polévka je hustá a sytá, přesto však ji můžete pro větší vydatnost ještě posypat chlebovými krutony nebo přidat na kolečka pokrájený tofu párek.
PRAKTICKÉ
- Podrobný návod, jak vařit hrách v tlakovém hrnci naleznete zde.
- V běžném hrnci budete hrách vařit do změknutí cca 40 – 60 minut.
- Hrachová polévka má tendenci houstnout. Pokud ji budete ohřívat, bude možná potřeba přidat trochu převařené vody a polévku naředit do požadované hustoty a krémovitosti.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.