POSTNÍ HRACHOVÁ POLÉVKA

  • 200 g sušeného hrachu
  • 200 g cibule
  • 3 veliké stroužky česneku (15 g)
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 kávová lžička sušené majoránky
  • 3 rovné kávové lžičky soli
  • 700 ml studené vody

Z uvedeného množství jsou 2 velké porce jako hlavní chod nebo 4 porce svačinové.

PŘÍPRAVA

  • Hrách přeberete, propláchnete studenou vodou a namočíte  na 12 – 24 hodin do většího množství studené vody.
  • Pak vodu slijete a hrách propláchnete studenou vodou.
  • Cibuli pokrájíte na kostičky.
  • Česnek pokrájíte na plátky a třetinu česneku dáte stranou.

POSTUP

  • V tlakovém hrnci rozpálíte olej, přisypete pokrájenou cibuli a restujete. Až začne cibule zlátnout, přisypete česnek a ještě chvilku restujete, dokud se česnek nerozvoní. Průběžně mícháte.
  • Vsypete propláchnutý hrách, zalijete studenou vodou a přidáte majoránku.
  • Tlakový hrnec uzavřete, natlakujete a následně vaříte 20 minut na mírném ohni.
  • Tlakový hrnec odstavíte z teplé plotny a necháte zavřený ještě 10 minut stát. Pak vypustíte zbytek páry z hrnce a hrnec otevřete.
  • Do polévky přidáte sůl, zbylý česnek a vše rozmixujete tyčovým mixérem na hladký krém.

Polévka je hustá a sytá, přesto však ji můžete pro větší vydatnost ještě posypat chlebovými krutony nebo přidat na kolečka pokrájený tofu párek.

PRAKTICKÉ

  • Podrobný návod, jak vařit hrách v tlakovém hrnci naleznete zde.
  • V běžném hrnci budete hrách vařit do změknutí cca 40 – 60 minut.
  • Hrachová polévka má tendenci houstnout. Pokud ji budete ohřívat, bude možná potřeba přidat trochu převařené vody a polévku naředit do požadované hustoty a krémovitosti.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.