SUROVINY
- 200 g staršího žitného chleba
- 5 polévkových lžic rostlinného oleje
- 1/2 rovné kávové lžičky soli
- 1/2 rovné kávové lžičky sušeného česneku (lze vynechat)
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Chléb starý cca 3 – 4 dny pokrájíte na 1 cm silné krajíce a následně na kostičky o hraně 1 cm.
- V misce důkladně promícháte olej, sůl a sušený česnek tak, aby se sůl rozpustila.
- Plech na pečení vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Pokrájený chléb vložíte do mísy a přelijete ochuceným olejem.
- Chléb důkladně promícháte, aby byly všechny kostičky olejem obaleny.
- Chlebové kostky přesunete na plech a rozprostřete je tak, aby se nepřekrývaly a byly jen v jedné vrstvě.
- Pečete na 190° C cca 10 – 15 minut, ke konci pečení hlídejte. Čím je chléb starší, tím je sušší a dřív upečený.
- Po vyjmutí z trouby hned krutony přesypete do misky, aby se zbytkovým teplem z horkého plechu nepřipálily.
PRAKTICKÉ
- Krutony použijete třeba do brokolicové či hrachové polévky.
- Krutony můžete i uskladnit. Po upečení je necháte zcela vychladnout a uložíte do dobře těsnící nádoby.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.