POSTNÍ CHLEBOVÉ KRUTONY

SUROVINY

  • 200 g staršího žitného chleba
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 1/2 rovné kávové lžičky soli
  • 1/2 rovné kávové lžičky sušeného česneku (lze vynechat)

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Chléb starý cca 3 – 4 dny pokrájíte na 1 cm silné krajíce a následně na kostičky o hraně 1 cm.
  • V misce důkladně promícháte olej, sůl a sušený česnek tak, aby se sůl rozpustila.
  • Plech na pečení vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Pokrájený chléb vložíte do mísy a přelijete ochuceným olejem.
  • Chléb důkladně promícháte, aby byly všechny kostičky olejem obaleny.
  • Chlebové kostky přesunete na plech a rozprostřete je tak, aby se nepřekrývaly a byly jen v jedné vrstvě.
  • Pečete na 190° C cca 10 – 15 minut, ke konci pečení hlídejte. Čím je chléb starší, tím je sušší a dřív upečený.
  • Po vyjmutí z trouby hned krutony přesypete do misky, aby se zbytkovým teplem z horkého plechu nepřipálily.

PRAKTICKÉ

  • Krutony použijete třeba do brokolicové či hrachové polévky.
  • Krutony můžete i uskladnit. Po upečení je necháte zcela vychladnout a uložíte do dobře těsnící nádoby.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.

  •