SUROVINY
1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu (pevný podíl 240 g) nebo stejné množství fazolí uvařených
1 větší stroužek česneku (cca 8 g)
30 ml rostlinného oleje
1/2 rovné kávové lžičky soli
Celková energetická hodnota cca 470 kcal.
PŘÍPRAVA
- Fazole z konzervy slijete, propláchnete studenou vodou a necháte na sítku okapat.
- Česnek utřete nebo prolisujete.
POSTUP
- Do mixovací nádoby vložíte okapané fazole, česnek, olej, sůl a vše důkladně rozmixujete tyčovým mixérem do hladké hmoty.
Pomazánku mažete nejlépe na domácí žitný chléb. Můžete ji doplnit pokrájeným pórkem či cibulí, chuťově doladit doma vypěstovanou řeřichou nebo jinou sezónní zeleninou.
PRAKTICKÉ
- Pokud by byla pomazánka po rozmixování ještě hodně hustá, požadovanou konzistenci dosáhnete pomocí několika málo lžiček vody, které postupně vmícháte do pomazánky – většinou to však nebývá nutné.
- Kupované fazole vybírejte takové, které mají složení: fazole, voda, sůl – tedy bez antioxidantů a konzervačních látek.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.