SUROVINY
- 1 kg brambor
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 kávové lžičky soli
- 1 polévková lžíce domácí sušené zeleniny (lze vynechat)
- 3 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- 1 litr studené vody
Z uvedeného množství jsou 2 velké porce jako hlavní chod nebo 4 porce přílohové.
PŘÍPRAVA
- Brambory oloupete a nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.
- Křen nastrouháte najemno.
POSTUP
- Brambory vsypete do hrnce, přilijete studenou vodu, přidáte sůl, domácí sušenou zeleninu a přivedete k varu.
- Od bodu varu vaříte pod pokličkou cca 10 minut, případně do té doby, dokud nejsou brambory měkké.
- Uvařené brambory slijete, ale trochu vývaru z brambor si ponecháte – cca půl hrníčku.
- K uvařeným bramborám přidáte olej, křen a vše nahrubo rozšťoucháte.
- Pro získání krémové a hladké konzistence kaše, přidáváte postupně po lžících vývar z brambor. Po každé přidané lžíci brambory prošťouchejte. Většinou postačí 4 – 5 lžic vývaru, záleží však na moučnatosti brambor.
Kaše je chutná samotná, jen doplněná kyselou okurkou, pickles nebo kimchi.
Výborná je také s ohřátým tofu párkem, opečeným uzeným tofu nebo pečenou červenou řepou.
PRAKTICKÉ
- Síla křenu bývá různá. Čím je křen čerstvější, tím je jeho chuť ostřejší. Vyplatí se proto přidávat ho do kaše postupně po lžících a kaši průběžně ochutnávat.
Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.