
SUROVINY
- 1 kg mrkve
- 50 ml oleje
- 50 g medu
- 1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství je jedna porce jako hlavní jídlo, 2 porce s přílohou nebo 4 malé přílohové porce.
Celková energetická hodnota cca 970 kcal.
PŘÍPRAVA
- Mrkev nakrájíte na hranolky či klínky o hraně cca 1 cm, dlouhé cca 5 cm.
- Tekutý med smícháte s olejem a solí.
- Plech vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Mrkev narovnáte v jedné vrstvě na plech a pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete ochuceným olejem.
- Pečete na 230 °C cca 30 – 40 minut do změknutí mrkve a zlatavého opečení. V průběhu pečení 2x promícháte.
Takto upravená mrkev má krásně nasládlou chuť a nejlépe chutná teplá, právě vytažená z trouby.
Mrkev můžete podávat samotnou jako lehoučkou večeři, případně ji doplnit bramborovou kaší.
Hodí se též jako příloha ke kuřecímu či jinému bílému masu.
PRAKTICKÉ
- Počítejte s tím, že mrkev pečením výrazně zmenší svůj objem – z 1 kg mrkve dostanete cca 300 g mrkve pečené.