PEČENÁ MEDOVÁ MRKEV

SUROVINY

500 g mrkve
25 ml oleje
20 g medu
1/2 rovné kávové lžičky soli

Z uvedeného množství je jedna porce jako hlavní chod nebo 2 porce s přílohou.
Uvedené množství je vhodné na pečící plech o velikosti cca 30×42 cm (nebo větší).
Celková energetická hodnota cca 465 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Mrkev nakrájíte na hranolky či klínky o hraně cca 1 cm, dlouhé cca 5 cm a vložíte do mísy.
  • Tekutý med smícháte s olejem a solí.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Mrkev v míse zalijete ochuceným olejem a důkladně promícháte, aby se všechny kousky mrkve obalily olejem.
  • Mrkev narovnáte na plech tak, aby byla pouze v jedné vrstvě a nepřekrývala se.
  • Pečete na 230 °C cca 30 – 40 minut do změknutí mrkve a zlatavého opečení. V průběhu pečení 2x promícháte.

Takto upravená mrkev má krásně nasládlou chuť a nejlépe chutná teplá, právě vytažená z trouby.
Mrkev můžete podávat samotnou jako lehoučkou večeři, případně ji doplnit bramborovou kaší.
Hodí se též  jako příloha ke kuřecímu či jinému bílému masu.

PRAKTICKÉ

  • Počítejte s tím, že mrkev pečením výrazně zmenší svůj objem – z půl kila mrkve dostanete cca 150 g mrkve pečené.
  • Pokud potřebujete uspořit nějaké kalorie, dejte místo medu sladidlo z čekanky klasik 5 % cukru – ušetříte tak cca 65 kcal.