PEČENÁ MEDOVÁ MRKEV

SUROVINY

  • 1 kg mrkve
  • 50 ml oleje
  • 50 g medu
  • 1 rovná kávová lžička soli

Z uvedeného množství je jedna porce jako hlavní jídlo, 2 porce s přílohou nebo 4 malé přílohové porce.
Celková energetická hodnota cca 970 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Mrkev nakrájíte na hranolky či klínky o hraně cca 1 cm, dlouhé cca 5 cm.
  • Tekutý med smícháte s olejem a solí.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Mrkev narovnáte v jedné vrstvě na plech a pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete ochuceným olejem.
  • Pečete na 230 °C cca 30 – 40 minut do změknutí mrkve a zlatavého opečení. V průběhu pečení 2x promícháte.

Takto upravená mrkev má krásně nasládlou chuť a nejlépe chutná teplá, právě vytažená z trouby.
Mrkev můžete podávat samotnou jako lehoučkou večeři, případně ji doplnit bramborovou kaší.
Hodí se též  jako příloha ke kuřecímu či jinému bílému masu.

PRAKTICKÉ

  • Počítejte s tím, že mrkev pečením výrazně zmenší svůj objem – z 1 kg mrkve dostanete cca 300 g mrkve pečené.