POMAZÁNKA Z UZENÝCH ŠPROTŮ A CELERU

200 g očištěného celeru
uzené šproty v oleji (1 konzerva váha brutto 160 g, netto 112 g)
100 g cibule
1 polévková lžíce citronové šťávy
100 g majonézy (nebo domácí majonézy bez vajec)
1/2 kávové lžičky soli
velká špetka pepře

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

Celková energetická hodnota cca 1.100 kcal.

Uzené šproty dáte do sítka a necháte vykapat přebytečný olej.

Celer nastrouháte najemno a cibuli pokrájíte na drobné kostičky.

Po okapání šproty přemístíte ze sítka do mísy a rozmělníte dojemna vidličkou.
Ke šprotům přidáte celer a cibuli, majonézu, citronovou šťávu, sůl, pepř a vše důkladně promícháte.

Pokud máte sekáček na zeleninu, určitě ho použijte – ušetříte spoustu času.

Pomazánku necháte alespoň 15 minut odležet, aby se propojily chutě.

Tip:
pomazánku můžete dozdobit kolečky uvařeného vajíčka, jemnými kroužky syrové cibule nebo kousky pórku, případně ještě trochu pokapat citronovou šťávou –  z obyčejné pomazánky je rázem chuťová delikatesa.