SUROVINY
200 g očištěného celeru
uzené šproty v oleji (1 konzerva váha brutto 160 g, netto 112 g)
100 g cibule
1 polévková lžíce citronové šťávy
80 g majonézy (nebo domácí majonézy bez vajec)
1/2 kávové lžičky soli
velká špetka pepře
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 960 kcal.
PŘÍPRAVA
- Uzené šproty vložíte do sítka a necháte vykapat přebytečný olej.
- Celer nastrouháte najemno.
- Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.
POSTUP
- Okapané šproty přemístíte ze sítka do mísy a rozmělníte dojemna vidličkou.
- Ke šprotům přidáte celer, cibuli, majonézu, citronovou šťávu, sůl, pepř a vše důkladně promícháte.
- Pomazánku necháte alespoň 15 minut odležet, aby se prolnuly chutě.
Pomazánku můžete dozdobit kolečky uvařeného vajíčka, jemnými kroužky syrové cibule nebo kousky pórku, případně ještě trochu pokapat citronovou šťávou .
PRAKTICKÉ
- Pokud máte sekáček na zeleninu, cibuli, celer i šproty v něm nasekejte.
- Místo klasické soli můžete použít černou sůl Kala Namak.