SUROVINY
200 g řapíkatého celeru
200 g mrkve
200 g cibule
350 g brambor
25 g másla
1 l horkého nesoleného zeleninového vývaru (nejlépe domácího)
2 rovné kávové lžičky soli
1/2 – 1 rovná kávová lžička sušeného zázvoru (lze vynechat)
Z uvedeného množství jsou 2 velké porce jako hlavní chod nebo 4 porce přesnídávkové.
Celková energetická hodnota cca 750 kcal.
NEPŘEHLÉDNĚTE
Výše uvedené množství soli je určeno do polévky vařené z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli upravte dle vaší chutě a potřeby.
PŘÍPRAVA
- Řapíkatý celer pokrájíte nadrobno.
- Mrkev nakrájíte na kolečka široká 0,5 cm.
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Brambory nakrájíte na kostičky o hraně cca 1 cm.
POSTUP
- Na másle zpěníte cibuli, přidáte celer s mrkví a restujete cca 5 minut – průběžně mícháte.
- Zalijete horkým vývarem, přidáte brambory, sůl, zázvor, přivedete k varu a vaříte cca 10 – 15 minut do změknutí brambor.
- Na závěr polévku můžete rozmixovat. Pokud preferujete polévku se strukturou, tak z hrnce vyjmete cca 1/3 zeleniny. Celý zbytek polévky v hrnci rozmixujete ponorným mixérem a zbývající zeleninu pak vrátíte zpět do polévky. Polévku ve formě hladkého krému docílíte rozmixováním celého obsahu hrnce.
PRAKTICKÉ
- Pokud zrovna nedisponujete domácím zeleninovým vývarem, můžete použít domácí sušenou zeleninovou směs – do 1 litru horké vody přidáte 2 polévkové lžíce sušené zeleniny.
- Přidáním půl lžičky sušeného zázvoru vytvoříte lehce orientální příchuť. Pokud přidáte jednu celou zarovnanou lžičku, získá polévka prohřívací charakter a pikantní ostřejší chuť.