PERNÍKOVÉ ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY BEZ LEPKU

Přidáno dne 20.08.2018

Na knedlíky:
250 g tučného tvarohu
150 g hladké pohankové mouky
100 g rýžové polohrubé mouky
30 g moučkového cukru
1 vejce
1 rovná polévková lžíce perníkového koření
špetka soli do těsta
špetka soli do vody
10 švestek
Na posyp:
3 rovné polévkové lžíce třtinového nebo vanilkového cukru (nejlépe domácího)
1/3 kávové lžičky mleté skořice
Na přelití:
máslo

Recept je určený pro bezlepkovou dietu.

Z uvedeného množství je 10 knedlíků o průměru cca 5 cm  – tj. 2 – 3 porce.

Z tvarohu (pokud použijete tvaroh vaničkový, nejprve vylijte přebytečnou tekutinu), mouky, cukru a perníkového koření vypracujete hladké nelepivé těsto, které necháte 10 minut odpočinout.
Těsto rozdělíte na 10 stejných kousků –  z těsta uděláte váleček a ten pokrájíte na 10 stejně velkých  dílů.

Knedlíky utvoříte jednoduše takto: vezmete kousek těsta, v rukách vyválíte kuličku, tu dlaněmi zploštíte cca na velikost dlaně, okraje ještě trochu ztenčíte pomocí prstů, doprostřed vložíte středně velkou vypeckovanou švestku (pokud jsou švestky veliké, dejte jen půl švestky na knedlík, aby se těsto netrhalo), okraje těsta prsty slepíte k sobě a následně „balíček“ v rukách ještě poválíte, aby získal tvar kulatého knedlíčku. A takto opakujete ještě 9 x…:)

Vytvořené knedlíky vložíte do vroucí osolené vody a hned promícháte, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříte bez pokličky prudkým varem cca 8 minut, občas promícháte.

Servírujete na stůl přelité přepuštěným máslem a posypané cukrem, do kterého jste vmíchali mletou skořici.
Samozřejmě můžete přidat i další dochucení, na která jste zvyklí – přelít smetanou, přidat šlehačku, posypat strouhaným tvarohem, mletým mákem, strouhaným perníkem…

A douška na závěr :
Tyto knedlíky mají odlišnou chuť od té, na kterou je běžný strávník standardně zvyklý.
Chutnají totiž po perníku  – což je příchuť, která se švestkami krásně ladí – je však maličko netradiční a ve spojení s charakteristickou chutí pohankové mouky nemusí každému „sednout“.
Pro ty, kteří pohankovou mouku nepoužívají a nebo s ní teprve začínají, to může být nové chuťové dobrodružství..:)

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *