PEČENÝ KVĚTÁK S PARMEZÁNEM

Přidáno dne 13.03.2016

500 g květáku (tj. 1 menší – vejde se akorát na klasický pečící plech)
4 polévkové lžíce oleje
1 kávová lžička sušeného česneku
3 polévkové lžíce jemně strouhaného parmezánu
sůl

Toto množství je jako hlavní jídlo bez přílohy pro jednoho, jako příloha k bramborové kaši pro dva a jako teplá zeleninová příloha pro čtyři.

Omytý syrový květák rozeberete na větší růžičky, které nakrájíte na plátky o síle cca 0,5 cm.

Plátky květáku (a případnou květákovou drť, která vznikne jako „odpad“ při plátkování) pokladete na plech vyložený pečícím papírem a posolíte – osobně solím stejně hustě, jako bych si solila chléb s máslem.

V mističce smícháte olej se sušeným česnekem a touto tekutou směsí pokapete plátky květáku.

Plech s květákem vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 35 minut – za tuto dobu květák změkne a začne zlátnout.
Vyndáte z trouby, posypete parmezánem (osvědčil se mi gran padano pro svou výraznou chuť) a dáte ještě na 10 minut zapéct.

Nejchutnější je pečený květák hned po vyndání z trouby.

Dá se jíst samotný jako chuťovka nebo lehká večeře ale i jako hlavní jídlo – třeba s bramborovou kaší bez mléka.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *