PATIZON V TROJOBALU PEČENÝ V TROUBĚ

SUROVINY

1 patizon (cca 1000 – 1200 g)
3 vejce velikosti M
5 rovných polévkových lžic strouhaného parmezánu Grana Padano (50 g)
5 polévkových lžic hladké mouky (70 g)
10 polévkových lžic strouhanky (100 g)
1 středně velký stroužek česneku (4 g)
2×1 polévková lžíce oleje na potření pečícího papíru
2×1 polévková lžíce oleje na pokapání
sůl
špetka pepře

Z uvedeného množství jsou 4 porce bez přílohy jako hlavní chod, které se vejdou na 2 menší plechy o velikosti 25 x 38 cm.

PŘÍPRAVA

  • Patizon i se slupkou příčně rozpůlíte, postavíte řeznou stranou na prkénko a pokrájíte na plátky široké cca 1,5 cm.
  • Plátky oloupete a odstraníte středovou měkkou dřeň s peckami.
  • Patizon z obou stran osolíte tak, jak jste zvyklí si solit chléb s máslem. Plátky odložíte na talíř a necháte půl hodiny vypotit. Pak vodu slijete a patizon z obou stran osušíte papírovou utěrkou.
  • Stroužek česneku utřete nebo nastrouháte.
  • Mouku vsypete na talíř.
  • Vejce rozklepnete do hlubokého talíře, přidáte česnek, opepříte a vidličkou rozmícháte.
  • Na dalším talíři důkladně promícháte strouhanku s parmezánem.
  • 2 menší plechy vyložíte pečícím papírem a pomocí mašlovačky každý papír potřete 1 lžící oleje.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Plátky patizonu obalíte v trojobalu – nejprve v mouce, pak ve vejci, a nakonec ve strouhance. Můžete vyzkoušet tento jednoduchý postup, který proces obalování v trojobalu výrazně zjednodušuje a zrychluje.
  • Obalený patizon kladete rovnou na připravené plechy.
  • Na závěr jednotlivé plátky lehce pokapete olejem – na každý plech spotřebujete jednu lžíci oleje (nebo lehce zastříknete olejem ve spreji).
  • Vložíte do trouby a pečete bez obracení na 200 °C cca 30 minut do zlatavého opečení.

Po vytažení z trouby hned servírujete.
Můžete podávát bez přílohy, např. doplněné domácí majonézou bez vajec a zeleninou.
Jako případná příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše.

PRAKTICKÉ

  • Patizon jde dobře loupat T škrabkou.
  • Osolený patizon pokládáte na talíř na sebe. Nemusí každý kousek ležet zvlášť vedle sebe.
  • Hladká mouka může být i celozrnná.
  • Pokud na pečení použijete ten samý plech (ne tedy 2 samostatné plechy), tak druhou várku patizonu položíte na stejný (již použitý) papír. Ten předtím zbavíte případných drobků, opět potřete olejem, kousky patizonu opět pokapete 1 lžící oleje a dáte péct.
  • A ještě pro jistotu foto pro ty, kteří by si snad nebyli zcela jisti tím, jak patizon vypadá…:)