MRKVOVÁ OMÁČKA

350 g mrkve
100 g cibule (1 středně velká)
300 g brambor
15 g zázvoru
200 ml smetany na vaření
1 polévková lžíce domácí sušené zeleniny (nebo 1 kávová lžička sypké sušené zeleninové směsi Würzl)
1 kávová lžička soli
plátek másla silný 1 cm
300 ml horké vody

Z tohoto množství jsou 4 běžné porce.

Cibuli a brambory pokrájíte na kostičky, zázvor nastrouháte.

Na másle zpěníte pokrájenou cibuli, přidáte zázvor a cca 2 minuty mícháte a restujete.

Pak přidáte nahrubo nastrouhanou mrkev a cca 5 minut restujete, občas zamícháte.

Pak zalijete horkou vodou, vsypete sušenou zeleninu, osolíte, přidáte na kostičky pokrájené brambory a vaříte na mírném ohni cca 15 minut (do změknutí brambor).

Na závěr vlijete smetanu, kterou necháte minutu provařit.
Poté odstavíte z ohně a po chvíli rozmixujete ponorným mixérem.
Pokud by omáčka byla moc hustá (záleží na moučnatosti a typu brambor), můžete ji do požadované konzistence naředit horkou vodou.

Omáčka je po mrkvi jemně nasládlá, dolaďuje ji pikantní zázvor (vzdáleně připomíná svíčkovou omáčku).
Omáčka se hodí jak k těstovinám, tak i k houskovým knedlíkům, chutná je s kuřecím či krůtím masem.

Obměna 1 : omáčku můžete dochutit na talíři čerstvě nastrouhaným křenem.

Obměna 2 : pánská polovina jídelny jistě ráda dochutí omáčku kořením chilli.

Postní varianta :
místo másla použijete olej, vynecháte smetanu a tu nahradíte vodou (místo 300 ml vody nalijete 500 ml vody)