POSTNÍ MRKVOVÁ OMÁČKA

SUROVINY

350 g mrkve
100 g cibule
300 g brambor
20 g čerstvého zázvoru
2 rovné kávové lžičky soli
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
750 ml horké vody

Z uvedeného množství jsou 4 porce.

PŘÍPRAVA

  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Zázvor oloupete a najemno přes vlákna nastrouháte.
  • Mrkev nastrouháte nahrubo.
  • Brambory pokrájíte na kostičky o hraně cca 1 x 1 cm.

POSTUP

  • Na oleji zpěníte cibuli, přidáte zázvor a cca 1 minutu restujete a mícháte.
  • Přisypete mrkev a 5 minut opékáte a mícháte.
  • Zalijete horkou vodou, přidáte sůl, brambory a vaříte na mírném ohni cca 15 minut do změknutí brambor.
  • Omáčku odstavíte z ohně a rozmixujete na hladký krém. Pokud nemáte výkonný mixér, který by vlákna zázvoru dokázal zcela rozmixovat, tak omáčku ještě před konzumací přeceďte přes jemné síto – odstraníte tak nežádoucí zázvorová vlákna.

Omáčku servírujete s celozrnnými těstovinami nebo polentovým knedlíkem.

PRAKTICKÉ

  • Na mrkev a brambory můžete použít sekáček na zeleninu.
  • Pokud by omáčka byla moc hustá (záleží na moučnatosti použitých brambor), naředíte ji do požadované konzistence převařenou horkou vodou.
  • Pro docílení ostřejší chutě na talíři posypete chilli vločkami.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.