KOKOSOVÝ KOLÁČ S ANGREŠTEM

SUROVINY

120 g strouhaného kokosu
80 g pšeničné polohrubé mouky
75 g moučkového cukru
4 vejce velikosti M
100 g másla
300 – 400 g angreštu

Na posyp:
25 g strouhaného kokosu
25 g vanilkového cukru (nejlépe domácího)

Varianta bez lepku:
polohrubou pšeničnou mouku nahradíte směsí ze 40 g rýžové polohrubé mouky a 40 g kukuřičné polohrubé mouky

Uvedené množství je určeno do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota je cca 3 000 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Angrešt očistíte od stopek a okvětí. Na sítu ho propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
  • Máslo rozpustíte na ohni a necháte zchladnout.
  • Do mísy prosejete mouku a cukr.
  • Do další misky rozklepnete vajíčka, která metličkou rozšleháte.
  • V další misce smícháte kokos s vanilkovým cukrem na posypku.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy k mouce a cukru přisypete strouhaný kokos a promícháte.
  • K vajíčkům přilijete máslo a metličkou prošleháte.
  • Vajíčkovou směs vlijete k mouce a důkladně vařečkou vymícháte těsto.
  • Těsto přesunete do formy, rovnoměrně pokladete angreštem a zasypete kokosovou posypkou.
  • Pečete v troubě na 190 °C cca 30 – 35 min do zlatavého zabarvení kokosové posypky.

PRAKTICKÉ

  • Pokud máte sladkou odrůdu angreštu, která nepotřebuje prosladit, můžete vrchní posypku zcela vynechat nebo koláč posypat jen kokosem.