SUROVINY
120 g strouhaného kokosu
80 g pšeničné polohrubé mouky
75 g moučkového cukru
4 vejce velikosti M
100 g másla
300 – 400 g angreštu
Na posyp:
25 g strouhaného kokosu
25 g vanilkového cukru (nejlépe domácího)
Varianta bez lepku:
polohrubou pšeničnou mouku nahradíte směsí ze 40 g rýžové polohrubé mouky a 40 g kukuřičné polohrubé mouky
Uvedené množství je určeno do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota je cca 3 000 kcal.
PŘÍPRAVA
- Angrešt očistíte od stopek a okvětí. Na sítu ho propláchnete studenou vodou a necháte okapat.
- Máslo rozpustíte na ohni a necháte zchladnout.
- Do mísy prosejete mouku a cukr.
- Do další misky rozklepnete vajíčka, která metličkou rozšleháte.
- V další misce smícháte kokos s vanilkovým cukrem na posypku.
- Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy k mouce a cukru přisypete strouhaný kokos a promícháte.
- K vajíčkům přilijete máslo a metličkou prošleháte.
- Vajíčkovou směs vlijete k mouce a důkladně vařečkou vymícháte těsto.
- Těsto přesunete do formy, rovnoměrně pokladete angreštem a zasypete kokosovou posypkou.
- Pečete v troubě na 190 °C cca 30 – 35 min do zlatavého zabarvení kokosové posypky.
PRAKTICKÉ
- Pokud máte sladkou odrůdu angreštu, která nepotřebuje prosladit, můžete vrchní posypku zcela vynechat nebo koláč posypat jen kokosem.