Oloupali jste balíček bílého chřestu a stojíte smutně nad poměrně velkou hromádkou odkrojků a slupek a přijde vám škoda vše vyhodit? Využijte chřest beze zbytku a uvařte vývar…
SUROVINY
500 g bílého chřestu
1 litr studené vody
1 rovná kávová lžička soli
PŘÍPRAVA
- Bílý chřest omyjete, odkrojíte spodní dřevnatou část stonků.
- Stonky celé důkladně oloupete – loupat začnete cca 1 cm pod hlavičkou chřestu.
- Odkrojky zdřevnatělých stonků pokrájíte na tenká kolečka.
POSTUP
- Do hrnce nalijete vodu, přidáte odřezky, odkrojky, slupky a posolíte.
- Vodu přivedete k varu a vaříte pod poklicí na mírném ohni 10 minut.
- Vývar přecedíte a zbytky chřestu přes síto ještě lehce propasírujete. Rozhodně slupky ve vývaru nemixujte – jejich vlákna jsou velmi pevná a mohla by vám poničit mixér.
Získáte cca 800 ml vývaru, který má nasládkou chuť a velmi nepatrně nahořklý „ocásek“.
Vývar můžete hned zužitkovat buď na polévku s chřestem a nebo na podlévání chřestového rizota.
Zbylý oloupaný chřest můžete blanšírovat, vařit či jinak použít dle receptu.
PRAKTICKÉ
- Nevylévejte vodu po blanšírování či vaření chřestu. Použijte ji při vaření vývaru namísto vody z vodovodu. Postup při vaření bude stejný, pouze vývar již nebudete solit.
- Při zpracování jednoho 500 g balíčku zeleného chřestu moc odpadu a slupek nebývá, proto se nevyplatí pouze ze zeleného chřestu vývar vařit (byl by velmi slabý). Pokud však současně s bílým chřestem zpracováváte i ten zelený, slupky a odkrojky zeleného chřestu určitě ke zbytkům bílého chřestu přidejte a společně vyvařte.