JAK ZUŽITKOVAT ODŘEZKY A SLUPKY CHŘESTU – chřestový vývar

Oloupali jste balíček bílého chřestu a stojíte smutně nad poměrně velkou hromádkou odkrojků a slupek a přijde vám škoda vše vyhodit? Využijte chřest beze zbytku a uvařte vývar…

SUROVINY
500 g bílého chřestu
1 litr studené vody
1 rovná kávová lžička soli

PŘÍPRAVA

  • Bílý chřest omyjete, odkrojíte spodní dřevnatou část stonků.
  • Stonky celé důkladně oloupete – loupat začnete cca 1 cm pod hlavičkou chřestu.
  • Odkrojky zdřevnatělých stonků pokrájíte na tenká kolečka.

POSTUP

  • Do hrnce nalijete vodu, přidáte odřezky, odkrojky, slupky a posolíte.
  • Vodu přivedete k varu a vaříte pod poklicí na mírném ohni 10 minut.
  • Vývar přecedíte a zbytky chřestu přes síto ještě lehce propasírujete. Rozhodně slupky ve vývaru nemixujte – jejich vlákna jsou velmi pevná a mohla by vám poničit mixér.

Získáte cca 800 ml vývaru, který má nasládkou chuť a velmi nepatrně nahořklý „ocásek“.
Vývar můžete hned zužitkovat buď na polévku s chřestem a nebo na podlévání chřestového rizota.

Zbylý oloupaný chřest můžete blanšírovat, vařit či jinak použít dle receptu.

PRAKTICKÉ

  • Nevylévejte vodu po blanšírování či vaření chřestu. Použijte ji při vaření vývaru namísto vody z vodovodu. Postup při vaření bude stejný, pouze vývar již nebudete solit.
  • Při zpracování jednoho 500 g balíčku zeleného chřestu moc odpadu a slupek nebývá, proto se nevyplatí pouze ze zeleného chřestu vývar vařit (byl by velmi slabý). Pokud však současně s bílým chřestem zpracováváte i ten zelený, slupky a odkrojky zeleného chřestu určitě ke zbytkům bílého chřestu přidejte a společně vyvařte.