JAK UVAŘIT JÁHLY

Jáhly (neboli oloupané obilky prosa) se před samotným vařením nejprve properou a pak následně spaří, aby ztratily případnou nahořklou či natrpklou chuť.

PRANÍ

  • Jáhly vsypete do cedníku a pod studenou vodou proplachujete do té doby, dokud není odtékající voda čirá.

SPAŘOVÁNÍ

  • V rychlovarné konvici uvaříte vodu.
  • Jáhly nasypete do mísy, zalijete je horkou vodou tak, aby byly ponořené a cca 10x promícháte vařečkou.
  • Pak jáhly přecedíte a vrátíte z cedníku zpět do mísy.
  • Takto jáhly spaříte celkem 3x.

VAŘENÍ

  • Jáhly nasypete do hrnce a zalijete studenou vodou v poměru 1:3 (jeden díl jáhel na 3 díly vody).
  • Jáhly osolíte. Na 250 g jáhel přidáte jednu rovnou kávovou lžičku soli. Pokud připravujete jáhly nasladko, přidáte soli jen špetku.
  • Přidáte olej – na 250 g jáhel dáte jednu kávovou lžičku oleje.
  • Jáhly zamícháte, přiklopíte pokličkou a přivedete k varu.
  • Pak stáhnete plamen a přikryté poklicí vaříte na velmi mírném ohni. V průběhu vaření již nemícháte.
  • Jáhly vaříte do změknutí cca 15 – 20 minut. Na jáhelnou kaši či základ na jáhelník vaříte cca 30 minut.
  • Po uvaření by měla být všechna voda vstřebaná, pokud by přeci jen zbyla, jáhly přecedíte.

Jáhly jsou velmi vděčná bezlepková a dobře stravitelná obilovina, kterou v kuchyni můžete použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů.
Vyzkoušejte některý z těchto jednoduchých receptů:
Jáhelník se švestkami
Jáhelník s jablky bez mléka a vajec
Jáhly s pečeným lilkem a česnekem
Slaný jáhlový koláč s mrkví, zázvorem a chilli

PRAKTICKÉ

  • Jáhly se rády připalují, proto se do nich přidává olej a vaří se na velmi mírném ohni. (osobně je na indukci vařím na nejnižší výkon, tedy ten, co pouze udržuje stálou teplotu pokrmu).
  • Případné připálení můžete minimalizovat i tím, že na vaření jáhel zvolíte přiměřeně velký hrnec s malou plochou dna (ne tedy kastrol).
  • Pokud vaříte jáhly na plynu, určitě použijte rozptylovač plamene.
  • Hrnec po dovaření jáhel hned umyjte nebo alespoň namočte. Přischlé zbytky na dně hrnce se myjí poměrně obtížně.