SUROVINY
500 g růžičkové kapusty
750 ml vody
1 polévková lžíce soli
1 kávová lžička cukru
PŘÍPRAVA
- Růžičky kapusty očistíte – z každé odkrojíte košťál a odtrhnete všechny špinavé a poškozené lístky.
- Zbylý košťál zespoda nakrojíte do kříže, aby se kapustičky rovnoměrně provařily (tento krok není bezpodmínečně nutný, ale vhodný).
- Přivedete k varu osolenou vodu s cukrem.
POSTUP
- Růžičky kapusty vhodíte do vařící vody a přiklopíte poklicí.
- Vodu opět přivedete k varu a od té doby vaříte na mírném ohni cca 3 – 5 minut dle velikosti růžiček (například růžičkovou kapustu o průměru 3 cm vaříte 4 minuty).
- Kapustičky scedíte a hned propláchnete proudem studené vody.
Takto spařená růžičková kapusta je uvařena na skus – zachovává si pevnost, při skusu jemně křupe a je připravena pro další kuchyňskou úpravu.
PRAKTICKÉ
- Vařte růžičky stejné velikosti – jen tak zamezíte tomu, že malá bude rozvařená a velká nedovařená.
- Vodu na vaření si můžete předvařit v rychlovarné konvici.
- Osolením vody a následným šokovým zchlazením zachováte růžičkové kapustě její krásně zelenou barvu (nezešedne).
- Cukr se přidává do vody proto, aby eliminoval případnou hořkost.
Z blanšírované růžičkové kapusty si můžete připravit:
Zapečená růžičková kapusta
Slaný koláč s růžičkovou kapustou
Postní pečená růžičková kapusta