HRUŠKOVÁ BUCHTA

Přidáno dne 20.05.2019

125 g jogurtu
75 g celozrnné pšeničné mouky
20 g cukru
1 vejce
1/3 kávové lžičky jedlé sody
špetka soli
1 veliká zralá hruška (cca 270 g)

Varianta bez lepku:
celozrnnou mouku nahradíte ovesnými vločkami bez lepku, které najemno pomelete tyčovým mixérem

Uvedené množství je na malou zapékací formu o rozměru 20 x 20 cm.
Celková energetická hodnota: cca 700 kcal

Hrušku zbavíte jádřince a podélně pokrájíte.

Mouku prosejete do mísy, přidáte jogurt, vejce, cukr, jedlou sodu, sůl a vše důkladně promícháte.

Formu vyložíte pečícím papírem a vlijete do ní těsto, které pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete po ploše formy.
Pokud by se vám těsto na stěrku lepilo, průběžně ji namáčejte ve studené vodě.

Těsto pokladete nakrájenou hruškou slupkou nahoru a dáte péct do předem vyhřáté trouby.

Pečete na 180°C cca 25 minut – ke konci doporučuji hlídat.

Výše uvedený poměr surovin je vhodný v okamžiku, kdy máte málo ovoce, nedostatek jedné či dvou potřebných surovin a nebo chcete upéct něco sladkého – ale v malém množství…

Když suroviny zdvojnásobíte a navýšíte množství ovoce, získáte množství, které se vejde do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm.
V tomto případě budete péct o něco déle  – cca 30 minut.
A když už jsme u toho násobení, nezapomeňte  také zdvojnásobit počet kilokalorií …:)

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *