HRUŠKOVÁ BUCHTA

SUROVINY

125 g jogurtu
75 g celozrnné pšeničné hladké mouky
20 g třtinového cukru
1 vejce velikosti M
1/3 kávové lžičky jedlé sody
špetka soli
1 veliká zralá hruška (cca 250 g) nebo 250 g jiného ovoce (např. borůvky)

Varianta bez lepku:
celozrnnou mouku nahradíte ovesnými vločkami bez lepku, které pomelete tyčovým mixérem na mouku

Celková energetická hodnota: cca 700 kcal
Uvedené množství je do malé zapékací formy o rozměru 20 x 20 cm.

PŘÍPRAVA

  • Hrušku zbavíte jádřince a podélně pokrájíte.
  • Formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Mouku prosejete do mísy, přidáte jogurt, vejce, cukr, jedlou sodu, sůl a vše důkladně promícháte.
  • Těsto vlijete do připravené formy a pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete po celé ploše formy. Pokud by se těsto na stěrku lepilo, průběžně ji namáčejte ve studené vodě.
  • Těsto pokladete nakrájenou hruškou slupkou nahoru (nebo jiným druhem ovoce).
  • Vložíte do trouby a pečete na 190°C cca 20 – 25 minut, ke konci hlídejte.

PRAKTICKÉ

  • Výše uvedený poměr surovin je vhodný v okamžiku, když se něčeho nedostává –  máte málo ovoce, malé množství jedné či dvou potřebných surovin a nebo chcete upéct něco sladkého, ale jen v malém množství…
  • Když suroviny na těsto zdvojnásobíte, získáte množství, které je vhodné do klasické kulaté koláčové formy o průměru 28 cm. Koláč budete péct o něco déle – cca 30 minut. A když už jsme u toho násobení, nezapomeňte také zdvojnásobit počet uvedených kilokalorií …:)