HŘÍBKOVÁ POLÉVKA

SUROVINY

300 – 500 g čerstvých hříbků
500 g brambor
150 g cibule
12 g česneku (3 středně velké stroužky)
200 ml smetany na vaření 12 %
1 l horkého zeleninového vývaru
50 g másla
3 kávové lžičky soli
špetka pepře

Z uvedeného množství jsou 4 velké porce.
Celková energetická hodnota cca 1.300 kcal.
Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.

UPOZORNĚNÍ
Výše uvedené množství soli je určeno do polévky vařené z nesoleného domácího vývaru. Pokud při přípravě svůj domácí zeleninový vývar solíte, používáte vývar z kostky nebo jiný druh vývaru, množství soli upravte dle vaší chutě a potřeby.

PŘÍPRAVA

  • Uvaříte nebo ohřejete zeleninový vývar (nebo viz Praktické). Vývar by měl být slabý a jemné chuti, aby nepřebil delikátní chuť hříbků.
  • Hřiby očistíte a pokrájíte na malé kostičky cca 1 x1 cm.
  • Cibuli a pokrájíte nadrobno.
  • Česnek posekáte nadrobno nebo prolisujete.
  • Brambory oloupete a pokrájíte na malé kostičky cca 1 x1 cm.

POSTUP

  • V hrnci necháte na másle zesklovatět cibuli.
  • Přidáte nakrájené houby, které na mírném ohni za občasného míchání pečete cca 10 minut.
  • Vlijete horký vývar, přidáte sůl, pepř, česnek, brambory a vše povaříte cca 15 minut – případně do té doby, dokud nejsou brambory měkké.
  • Vlijete smetanu, zamícháte, necháte 1 minutu provařit a odstavíte z ohně.

Pokud chcete polévku krémovou – obsah hrnce rozmixujete tyčovým mixérem.
Pokud máte rádi polévku se strukturou – stačí vyjmout polovinu pevné hmoty, tu rozmixovat a vrátit zpět do polévky.

PRAKTICKÉ

  • Místo slabého zeleninového vývaru můžete použít domácí sušenou zeleninovou směs –  do 1 litru horké vody vmícháte půl polévkové lžíce sušené směsi.
  • Jako přízdobu krémové polévky můžete několik malých tvrdých hříbků rozříznout podélně na plátky (tak, aby měly vcelku hlavičku i s nožičkou), orestovat je na másle dozlatova a přidat v rámci servírování na hladinu polévky (jako na foto).