minimalistická kuchařka, food blog, recept, zdraví, zdravý, jednoduchý, minimalismus, minimalistický, jídlo, pesto, pažitkové, pažitka, parmezán,

Domácí pažitkové pesto

Přidáno dne 30.10.2015

200 g pažitky
150 ml panenského olivového oleje
7 g soli
15 g česneku
60 g najemno strouhaného parmezánu
50 g slunečnicových semínek

Z tohoto množství je cca 4,5 dcl pesta.

Pažitku pokrájíte nahrubo cca na 5 cm dlouhé kusy, vložíte do veliké mísy, přidáte sůl, olej a vše rozmixujete dohladka tyčovým mixérem – osobně mixuji na nejnižší rychlost a po krátkých časových intervalech, aby směs nezhořkla.

Utřete česnek a přidáte ke směsi.

Slunečnicová semínka též namelete (nejlépe ve vysoké nádobě, protože jsou jako živá a skáčou) a přimícháte k pestu.

Nakonec vmícháte sýr a pesto je hotovo.

Aby pesto v lednici co nejdéle vydželo, můžete s jeho konzervací postupovat podle tohoto jednoduchého návodu.

A co z pesta uvařit ?
Zkuste třeba těstoviny s pažitkovým pestem a sušenými rajčaty nebo slaný cuketový koláč.
Nebo přidat do rizota, do zeleninové polévky, k tvarohu, k bramborovým nokům, do lasagní…

A když pesto vložíte do pěkné skleničky a opatříte touto nálepkou, můžete ho obratem darovat jako „jedlý dárek“ :)…

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *