ČOČKA S MRKVÍ A SÁZENÝM VEJCEM

250 g hnědé čočky
250 g mrkve  (2 středně velké)
150 g cibule (2 středně velké)
700 ml vody
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 kávové lžičky dijonské hořčice
plátek másla silný 1 cm
1 rovná kávová lžička soli

Z tohoto množství jsou 2 – 3  porce.

Přebranou suchou čočku nasypete do tlakového hrnce, zalijete vodou, přidáte koření (nesolíte, čočka by nezměkla), zavřete, dáte vařit a od prvního zasyknutí vaříte 10 minut.
Pak odstavíte z ohně a necháte ještě 10 minut dojít, poté hrnec otevřete.
Pokud by v hrnci ještě zbyla voda, slijete ji, případně čočku klasicky přecedíte.

Vyndáte bobkové listy a zkusíte najít v hnědé čočce 4 hnědé kuličky nového koření – schválně… :).

Čočka takto připravená v papiňáku je maličko rozvařená a má hustou konzistenci – nemusíte ji tedy ještě zahušťovat jíškou (tj. přidávat zbytečně další tuk a mouku).

Ale zpět k receptu :
Mezitím, co se čočka vaří, tak na pánvi rozpustíte máslo a restujete nadrobno nakrájenou cibulku. Když je cibule dozlatova, přidáte nahrubo nebo na nudličky julienne nastrouhanou mrkev, kterou restujete cca 8 minut – případně do té doby, dokud není upečená.

Čočku smícháte se směsí z pánve, osolíte dle chuti  a případně přidáte hořčici – pokud chcete, aby čočka byla trochu pikantní.

Podáváte se sázeným nebo ztraceným vejcem a jako kyselou tečku doporučuji pickles nebo trochu ostřejší tečku ve formě kimchi.