SUROVINY
250 g hnědé čočky
250 g mrkve
150 g cibule
700 ml studené vody
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
2 kávové lžičky dijonské hořčice
25 g másla
1 rovná kávová lžička soli
Z uvedeného množství jsou 2 – 3 porce.
Recept je vhodný pro bezlepkovou a pro candida dietu fáze I., II. a III.
Celková energetická hodnota bez sázených vajec cca 1300 kcal.
PŘÍPRAVA
- Suchou nenamočenou čočku přeberete.
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Mrkev nastrouháte nahrubo nebo posekáte v sekáčku na zeleninu.
POSTUP
- Suchou čočku nasypete do tlakového hrnce, zalijete vodou, přidáte bobkový list a nové koření. Tlakový hrnec uzavřete, natlakujete a vaříte na mírném ohni 10 minut. Pak tlakový hrnec odstavíte z ohně a necháte ho ještě 10 minut zavřený. Následně hrnec otevřete a pokud v hrnci zbyla ještě nějaká voda, tak čočku přecedíte a vyjmete koření.
- Mezitím, co se čočka vaří, na pánvi rozpustíte máslo a restujete cibuli. Když je cibule dozlatova, přidáte nastrouhanou mrkev a restujete ještě cca 8 – 10 minut, dokud není mrkev opečená.
- Uvařenou čočku smícháte se směsí z pánve, osolíte a přidáte hořčici.
Podáváte se sázeným nebo ztraceným vejcem a jako kyselou tečku mohu doporučit pickles nebo ostřejší kimchi, případně kyselou okurku.
PRAKTICKÉ
- Čočku při vaření nesolíte, protože by nezměkla.
- Čočka takto připravená v tlakovém hrnci má hustou konzistenci – nemusíte ji tedy ještě zahušťovat jíškou a přidávat k ní tak zbytečně tuk a mouku.
- Hořčici přidáváte, aby čočka byla trochu pikantní. Můžete tedy přidat i ostřejší dijonskou hořčici anebo ji naopak zcela vynechat.