Celozrnný špaldový podmáslový chléb bez kynutí

Přidáno dne 30.10.2015

300 g hladké špaldové mouky
300 ml kysaného podmáslí
100 g ovesných vloček
různá semínka (např. 50 g slunečnicová semínka, 30 g alaburky tj. pražené sojové boby, 1 polévková lžíce chia semínek)
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička jedlé sody
1/2 kávové lžičky lněného semínka
1 polévková lžíce instantní bramborové kaše

Na toto množství surovin je vhodná forma na biskupský chlebíček.

Mouku prosejete do mísy, přidáte vločky, všechna semínka, sůl, jedlou sodu, instantní bramborovou kaši a vše smícháte dohromady.

Přilijete podmáslí a vypracujete vláčné těsto – trvá to tak 5 – 8 minut.

Formu na biskupský chlebíček vyložíte pečícím papírem a přemístíte do ní těsto.

Těsto na povrchu bochníčku potřete vodou. Kdo má rád slanou kůrku, potře povrch vodou slanou (do hrníčku vody dávám jednu kávovou lžičku soli).

Vložíte do předehřáté trouby na 220 °C a pečete 10 minut.

Pak teplotu trouby snížíte na 180 °C. Formu s těstem vyndáte z trouby (troubu nechte otevřenou, aby trochu zchladla), povrch bochníčku potřete (slanou) vodou, formu vrátíte zpět do trouby, troubu zavřete a pečete 10 minut.

Po uplynutí této doby formu s chlebem opět vyndáte z trouby (dvířka trouby tentokrát zavřete), opět potřete vodou a vrátíte zpět do trouby. Pečete stále na 180 °C ještě dalších 10 minut.

Poté formu vyndáte z trouby, chléb vyndáte s formy, naposledy ho potřete vodou a necháte vystydnout na mřížce.

A před těmi – kteří dokážou čekat, až chléb zcela vychladne a neuříznou si voňavý krajíček s křupavou kůrkou ještě za tepla – tak před těmi já smekám…:)

Zbylo vám 200 ml podmáslí a nevíte co s ním ?
Jednoduchá rada – upečte si ostružinové muffiny…:)

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *