CELOZRNNÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

SUROVINY

Na těsto :
200 g jogurtu
100 g celozrnné hladké mouky (špaldová nebo pšeničná)
50 g třtinového cukru
300 – 400 g čerstvého nebo mraženého červeného rybízu
1 vejce
15 ml rostlinného oleje
1/2 kávové lžičky jedlé sody

Na drobenku :
50 g másla
50 g třtinového cukru
100 g hrubé mouky

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Celková energetická hodnota cca 2 000 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Čerstvý rybíz otrháte, operete a necháte na sítu důkladně okapat. Mražený rybíz necháte rozmrznout, slijete případnou šťávu a necháte okapat.
  • Vytvoříte drobenku – v míse smícháte pokrájené máslo, cukr, hrubou mouku a vše rukama tak dlouho zpracováváte, až vznikne drobivá směs.
  • Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy prosejete mouku.
  • Přidáte cukr, vejce, jogurt, olej, sodu a vše důkladně vymícháte v těsto.
  • Těsto přemístíte do formy, posypete v plné ploše červeným rybízem a následně posypete drobenkou.
  • Pečete na 180°C cca 25 minut, dokud není drobenka dozlatova.

PRAKTICKÉ

  • hrubou mouku na drobenku můžete nahradit stejným množstvím ovesných vloček, které nahrubo pomelete tyčovým mixérem