SUROVINY
125 g celozrnné špaldové mouky
125 g ovesných vloček
50 g cukru
400 g jablek
200 g zakysané smetany
2 vejce velikosti M
100 ml rostlinného oleje
1 rovná kávová lžička jedlé sody
1 rovná kávová lžička mleté skořice
Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.
Celková energetická hodnota cca 2.820 kcal, jeden muffin cca 235 kcal.
PŘÍPRAVA
- Jablka zbavíte jádřinců a nastrouháte nahrubo.
- Mouku prosejete do mísy, přidáte ovesné vločky, cukr, sodu, skořici a promícháte.
- Ve druhé misce metličkou smícháte zakysanou smetanu s olejem a vejci.
- Plech na muffiny si připravíte dle zvyklostí – osobně vkládám osvědčené doma vyrobené papírové košíčky.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Jablka přidáte do sypké směsi a důkladně promícháte.
- Přilijete tekutou směs a vše smícháte v těsto.
- Těstem rovnoměrně naplníte otvory ve formě na muffiny.
- Pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 25 minut.
Muffiny provoněné skořicí jsou díky použitým jablkům krásně vláčné.
PRAKTICKÉ
- Formu na muffiny velmi jednoduše naplníte těstem pomocí polévkové lžíce a malé lžičky.
- Chcete-li slavnostnější variantu muffin, můžete je dozdobit šlehačkou nebo přelít rozpuštěnou čokoládou.