CELOZRNNÁ BANÁNOVÁ BÁBOVKA

SUROVINY

  • 350 – 400 g zralých/přezrálých banánů bez slupky
  • 350 g celozrnné špaldové (nebo pšeničné) mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 250 ml kefíru
  • 2 vejce velikosti M
  • 1 kávová lžička sody
  • špetka soli
  • plátek másla silný 0,5  cm (cca 12 g) na vymazání bábovkové formy
  • 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání bábovkové formy

Celková energetická hodnota cca 3.900 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Banány rozmělníte vidličkou na kaši.
  • Bábovkovou formu důkladně vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl a promícháte.
  • V druhé misce smícháte olej, kefír, vejce, rozmělněné banány a důkladně promícháte metličkou.
  • Vzniklou hmotu přilijete do mísy k moučné směsi a vše velmi důkladně promícháte.
  • Těsto přemístíte do připravené bábovkové formy.
  • Formu vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 40 – 45 minut.
    Zda je upečeno zjistíte známým trikem se špejlí.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 180°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 25 – 30 minut na 180°C pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se bábovka odshora nepřipalovala.
  • Upečenou  bábovku vyndáte z trouby a necháte ve formě cca 5 minut zchladnout.
    Pak vyklopíte na talíř a necháte zcela vychladnout.