SUROVINY
350 – 400 g zralých/přezrálých banánů (váha bez slupek)
350 g celozrnné špaldové (nebo pšeničné) mouky
30 g třtinového cukru
200 ml rostlinného oleje
250 ml kefíru
2 vejce velikosti M
1 rovná kávová lžička sody
špetka soli
cca 10 g másla na vymazání bábovkové formy
1 – 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání bábovkové formy
Celková energetická hodnota cca 3.900 kcal.
PŘÍPRAVA
- Banány rozmělníte vidličkou na kaši.
- Bábovkovou formu důkladně vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl a promícháte.
- V druhé misce smícháte olej, kefír, vejce, rozmělněné banány a důkladně promícháte metličkou.
- Vzniklou hmotu přilijete do mísy k moučné směsi a vše velmi důkladně promícháte.
- Těsto přemístíte do připravené bábovkové formy.
- Formu vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 40 – 45 minut.
Zda je upečeno, zjistíte pomocí špejle – pokud je špejle, zapíchnutá doprostřed těsta, po vyndání suchá (neobalená těstem), je upečeno.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 180 °C 20 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, pak vršek bábovky přikryju alobalem, aby se bábovka odshora nepřipalovala a dopeču. - Upečenou bábovku vyndáte z trouby a necháte ve formě cca 10 minut zchladnout.
Pak vyklopíte na talíř, necháte zcela vychladnout a následně pokrájíte.
PRAKTICKÉ
- Díky použitým banánům je bábovka vlhčí, není tak suchá, jak bývá běžné.
- Bábovka není závratně sladká, proto ji před servírováním můžete případně ještě posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládou.
- Pokud nemáte hrubou mouku na vysypání formy, je možné použít mouku polohrubou nebo strouhaný kokos.
- Uvedených 30 g cukru není překlep, o sladkost těsta se postarají zralé banány :).