CELOZRNNÁ BANÁNOVÁ BÁBOVKA

SUROVINY

350 – 400 g zralých/přezrálých banánů (váha bez slupek)
350 g celozrnné špaldové (nebo pšeničné) mouky
30 g třtinového cukru
200 ml rostlinného oleje
250 ml kefíru
2 vejce velikosti M
1 rovná kávová lžička sody
špetka soli
cca 10 g másla na vymazání bábovkové formy
1 – 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání bábovkové formy

Celková energetická hodnota cca 3.900 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Banány rozmělníte vidličkou na kaši.
  • Bábovkovou formu důkladně vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl a promícháte.
  • V druhé misce smícháte olej, kefír, vejce, rozmělněné banány a důkladně promícháte metličkou.
  • Vzniklou hmotu přilijete do mísy k moučné směsi a vše velmi důkladně promícháte.
  • Těsto přemístíte do připravené bábovkové formy.
  • Formu vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 40 – 45 minut.
    Zda je upečeno, zjistíte pomocí špejle – pokud je špejle, zapíchnutá doprostřed těsta, po vyndání suchá (neobalená těstem), je upečeno.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 180 °C 20 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, pak vršek bábovky přikryju alobalem, aby se bábovka odshora nepřipalovala a dopeču.
  • Upečenou bábovku vyndáte z trouby a necháte ve formě cca 10 minut zchladnout.
    Pak vyklopíte na talíř, necháte zcela vychladnout a následně pokrájíte.

PRAKTICKÉ

  • Díky použitým banánům je bábovka vlhčí, není tak suchá, jak bývá běžné.
  • Bábovka není závratně sladká, proto ji před servírováním můžete případně ještě posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládou.
  • Pokud nemáte hrubou mouku na vysypání formy, je možné použít mouku polohrubou nebo strouhaný kokos.
  • Uvedených 30 g cukru není překlep, o sladkost těsta se postarají zralé banány :).