SUROVINY
- 350 – 400 g zralých/přezrálých banánů bez slupky
- 350 g celozrnné špaldové (nebo pšeničné) mouky
- 30 g třtinového cukru
- 200 ml rostlinného oleje
- 250 ml kefíru
- 2 vejce velikosti M
- 1 kávová lžička sody
- špetka soli
- plátek másla silný 0,5 cm (cca 12 g) na vymazání bábovkové formy
- 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání bábovkové formy
Celková energetická hodnota cca 3.900 kcal.
PŘÍPRAVA
- Banány rozmělníte vidličkou na kaši.
- Bábovkovou formu důkladně vymažete máslem a vysypete hrubou moukou.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl a promícháte.
- V druhé misce smícháte olej, kefír, vejce, rozmělněné banány a důkladně promícháte metličkou.
- Vzniklou hmotu přilijete do mísy k moučné směsi a vše velmi důkladně promícháte.
- Těsto přemístíte do připravené bábovkové formy.
- Formu vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca 40 – 45 minut.
Zda je upečeno zjistíte známým trikem se špejlí.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 180°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 25 – 30 minut na 180°C pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se bábovka odshora nepřipalovala. - Upečenou bábovku vyndáte z trouby a necháte ve formě cca 5 minut zchladnout.
Pak vyklopíte na talíř a necháte zcela vychladnout.