SUROVINY
- 400 g brambor
- 250 g bílého chřestu (nebo zeleného – viz níže)
- 100 g cibule
- 25 g másla (plátek másla široký 1 cm)
- 800 ml horkého vývaru ze slupek chřestu (nebo vody – viz níže)
- 100 ml smetany na vaření 12%
- 1/2 – 1 kávová lžička soli
- cca 100 ml horké vody na rozředění
Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.
Recept je vhodný pro bezlepkovou a candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota cca 750 kcal.
PŘÍPRAVA
- Chřest oloupete (pokud s chřestem začínáte a nevíte jak na to, čtěte zde) a nakrájíte na špalíčky dlouhé 2 cm.
- Cibuli pokrájíte najemno.
- Brambory pokrájíte na kostičky o velikosti cca 1 x 1 cm.
POSTUP
- Na rozehřáté máslo vhodíte cibuli a necháte ji zesklovatět.
- Přidáte chřest a 5 minut restujete.
- Zalijete slaným vývarem ze slupek chřestu, přidáte brambory a vaříte cca 10 minut do změknutí brambor.
- Přilijete smetanu, přivedete k varu, necháte 1 minutu provařit a odstavíte z ohně.
- Ochutnáte a případně dosolíte.
- Necháte chvilku zchladnout a rozmixujete ponorným mixérem do konzistence jemného krému.
- Pokud by byla polévka velmi hustá (záleží na moučnatosti brambor a také vaší preferenci), naředíte ji horkou převařenou vodou.
Před servírováním můžete hladinu polévky posypat strouhaným parmezánem nebo dozdobit chřestovými hlavičkami.
Varianta ze zeleného chřestu, bez chřestového vývaru :
po oškrábání půlkilového svazku zeleného chřestu bývá slupek velmi málo a nemá cenu z nich vařit vývar (pokud je nepřidáte ke slupkám chřestu bílého).
Místo vývaru ze slupek tedy použijete 900 ml horké vody a 1 rovnou polévkovou lžíci sypkého polévkového bujónu Würzl.