BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Přidáno dne 27.01.2020

270 – 300 g zralých/přezrálých banánů bez slupky
200 g celozrnné pšeničné hladké (nebo špaldové) mouky
25 g cukru
100 g másla
3 vejce velikosti M
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli

Celková energetická hodnota cca 2.140 kcal.

Banány rozmělníte vidličkou na kaši.
Máslo pokrájíte na menší kousky a na mírném plameni necháte zcela rozpustit.
Chlebovou formu si vyložíte pečícím papírem.

Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl.
V druhé misce metličkou smícháte rozpuštěné máslo, vejce a rozmačkané banány.
Banánovou směs přilijete k moučné směsi a vše důkladně promícháte.

Těsto vlijete do chlebové formy a pečete v předem vyhřáte troubě na 160°C cca 45 minut. Zda je upečeno, zjistíte pomocí štejle –  pokud je špejle zapíchnutá doprostřed banánového chlebíčku po vyndání suchá, je upečeno.
Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 160°C 25 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě 20 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se chlebíček odshora nepřipaloval.

Po upečení chlebíček vyndáte z trouby a necháte ho ve formě zchladnout. Krájíte studené.

Zbyly vám ještě přezrálé banány?
Do těsta, které jste vlili do chlebové formy, můžete ještě jemně podélně vtlačit cca 200 g  banánu tak, aby banány byly ponořené. Pokud tak učiníte a počítáte kalorie, nezapomeňte si přičíst k výše uvedené hodnotě ještě cca 200 kcal.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *