BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

SUROVINY

270 – 320 g zralých banánů bez slupky
200 g celozrnné pšeničné hladké (nebo špaldové) mouky
25 g cukru
100 g másla

3 vejce velikosti M
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli

Celková energetická hodnota cca 2.200 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Banány rozmělníte vidličkou na kaši.
  • Máslo pokrájíte na menší kousky a na mírném plameni necháte zcela rozpustit.
  • Chlebovou formu vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy prosejete mouku, přidáte cukr, sodu, sůl.
  • V druhé misce metličkou smícháte rozpuštěné máslo, vejce a rozmačkané banány.
  • Banánovou směs přilijete k moučné směsi a vše důkladně promícháte.
  • Těsto vlijete do chlebové formy a pečete v předem vyhřáte troubě na 160°C cca 45 minut.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 160°C 25 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě 20 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se chlebíček odshora nepřipaloval.
  • Po upečení chlebíček vyndáte z trouby a necháte ho ve formě vychladnout.

PRAKTICKÉ

  • Jak poznáte, že je banán skutečně zralý?
    Jsou na něm  hnědé tečky a skvrny – čím více, tím lépe.
  • Máte navíc ještě 2 zralé banány?
    Banány oloupejte a vcelku je  jemně podélně vtlačte do těsta ve formě tak, aby byly banány zcela ponořené – vznikne chlebíček jako na úvodní fotografii. Pokud počítáte kalorie, nezapomeňte si přičíst k výše uvedené kalorické hodnotě ještě cca 200 kcal.
  • Zda je upečeno, zjistíte pomocí špejle – pokud je špejle zapíchnutá doprostřed banánového chlebíčku po vyndání suchá (neobalená těstem), je upečeno.