Celozrnné krajíčky

minimalistická kuchařka, food blog, recept, zdraví, zdravý, jednoduchý, minimalismus, minimalistický, jídlo, příloha, chléb, celozrrný, krajíček,celozrnná, mouka, ovesné vločky, lněné semínko

125 g celozrnné pšeničné mouky
125 g ovesných vloček
1/2 kávové lžičky soli
400 ml vody
30 g černého (nebo bílého) sezamu
30 g lněného semínka

Mouku prosejete do mísy, smícháte s vločkami, vodou, solí a necháte v pokojové teplotě hodinu odpočívat (pokud zapomenete a necháte směs v míse třeba dvě hodiny, nic se nestane).

Pak přidáte sezam, lněné semínko a necháte ještě 10 – 15 minut odležet.

Plech vyložíte pečícím papírem (jen pro jasnou představu : mám plech o velikosti 29 x 39 cm), vzniklou řídkou hmotu na něj přesunete a rozprostřete v tenké ploše po celém pečícím papíru – nejlépe to jde dnem lžíce.

V předehřáté troubě na cca 140 °C pečete jednu hodinu (stupně odhaduji, u mé stařičké plynové trouby mám stažený plamen na nejnižší teplotu).
V polovině pečení rádýlkem plochu těsta „pokrájejte“ na obdelníky – po upečení se budou jednotlivé krajíčky od sebe pěkně oddělovat.

Výsledkem pečení jsou celozrnné krajíčky chleba, vzdáleně připomínající knäckebrot. Nejsou však suché a křupavé, nýbrž měkké, pružné a vláčné.
Krajíčky uchovávám v lednici v uzavíratelné nádobce a používám převážně jako snídaňový chléb nebo jako přílohu k zeleninovým salátům.

Vzhledem k použitým celozrnným surovinám a semínkům, jsou krajíčky velmi syté (na snídani mi stačí dva) a tento pocit sytosti vám zůstane velmi dlouho (mě osobně až do oběda) :).

Preferujete celozrnné pečivo ?
Pak je tu pro vás ještě recept na celozrnné bulky nebo špaldový chléb bez kynutí.