CELOZRNNÉ MUFFINY S MÁKEM A ŠVESTKAMI

SUROVINY

300 – 500 g švestek (váha s peckami)
200 g celozrnné pšeničné (nebo špaldové) mouky
100 g mletého máku
300 ml zakysaného podmáslí
2 vejce velikosti M
100 ml rostlinného oleje
70 g třtinového cukru
1 polévková lžíce domácího vanilkového cukru (10 g)
1 rovná kávová lžička jedlé sody
špetka soli

Uvedené množství surovin je na 12 muffinů.

PŘÍPRAVA

  • Mouku prosejete do mísy, přidáte mák, oba cukry, sodu, sůl a promícháte.
  • Ve druhé misce metličkou smícháte podmáslí, vejce a olej.
  • Švestky zbavíte pecek a pokrájíte na kousky cca 1 x 1 cm. Přibližně 1/4 kousků odložíte na pozdější zdobení.
  • Zbytek švestek vsypete do moučné směsi a promícháte tak, aby byl každý jednotlivý kousek švetky moukou obalený.
  • Plech na muffiny si připravíte dle svých zvyklostí – osobně vkládám osvědčené doma vyrobené papírové košíčky.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Tekutou směs vlijete do moučné směsi se švestkami a vše promícháte.
  • Těsto přesunete pomocí velké a malé lžíce do jednotlivých košíčků.
  • Zbylé pokrájené švestky rovnoměrně pokladete na povrch všech muffinů.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 190°C cca 25 – 30 minut.

PRAKTICKÉ

  • Obalením švestek v moučné směsi zajistíte, že při pečení neklesnou švestky ke dnu, ale zůstanou rozprostřené v celém muffinu.
  • Těsto na muffiny nemá rádo dlouhé promíchávání. Suroviny stačí jen mícháním propojit. S mícháním je vhodné přestat v okamžiku, když v těstě již nejsou žádná suchá místa.