SUROVINY
1 litr plnotučného mléka
200 g zakysané smetany
50 g hladké pšeničné mouky
20 g lístků čerstvého kopru (jedna veliká vrchovatá hrst)
1 rovná kávová lžička cukru
1 a 1/2 rovné kávové lžičky soli
1 kávová lžička umeocta (nebo octa)
Varianta bez lepku:
50 g hladké pšeničné mouky nahradíte 50 g rýžové hladké mouky
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1.120 kcal.
PŘÍPRAVA
- Uděláte záklechtku: do misky nalijete 100 ml studeného mléka, přidáte zakysanou smetanu, mouku, sůl a vše důkladně metličkou promícháte.
POSTUP
- Zbylé mléko vlijete do hrnce, přidáte cukr a přivedete k varu – mléko hlídejte, aby vám nevzkypělo a neuteklo z hrnce.
- Do vroucího mléka vlijete záklechtku, promícháte a počkáte až opět vzejde var.
- Vaříte bez pokličky na mírném ohni 15 minut – průběžně míchejte, protože mouka má tendenci klesat a usazovat se na dně.
- Přidáte lístky kopru, ještě 1 minutu provaříte a odstavíte z ohně.
- Chuťově doladíte octem v množství dle chuti (u nás je v oblibě koprovka spíš nasladko, octa tedy dávám jen symbolickou jednu kávovou lžičku).
- Omáčku rozmixujete dohladka ponorným mixérem a podáváte.
PRAKTICKÉ
- Při bezlepkové variantě podáváte s vařenými brambory a natvrdo vařeným vejcem.
- Pokud jste bez dietního omezení, můžete podávat třeba s houskovým knedlíkem bez kynutí.