SUROVINY
150 g zeleného chřestu
1 vejce
plátek másla
parmezán
sůl
Z uvedeného množství je 1 porce.
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu fáze I, II a III.
Celková energetická hodnota cca 170 kcal.
PŘÍPRAVA
- Z balíčku chřestu vyberete stonky o shodném průměru cca 1 cm. Odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 cm) a spodní třetinu stonku oloupete (pokud je chřest čerstvý, loupat nemusíte).
POSTUP
- Upravený chřest položíte na pařáček do kastrolu s vodou a vaříte v páře pod pokličkou cca 10 – 12 minut.
- Mezitím si připravíte ztracené vejce.
- Chřest slijete, necháte okapat (nebo osušíte utěrkou) a hned servírujete na talíř.
- Na chřest položíte tenký plátek másla a přidáte ztracené vejce.
- Doladíte solí, parmezánem a případně pažitkou.
Po rozkrojení vajíčka se tekutý žloutek spojí s rozteklým máslem v chutnou omáčku.
Takto upravený chřest může být předkrmem nebo i lehkou večeří.
PRAKTICKÉ
- Pokud použijete chřest bílý, oloupete všechny stonky až k hlavičce.