CHŘEST SE ZASTŘENÝM VEJCEM

SUROVINY

150 g zeleného chřestu
1 vejce
plátek másla
parmezán
sůl

Z uvedeného množství je 1 porce.
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu fáze I, II a III.
Celková energetická hodnota cca 170 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Z balíčku chřestu vyberete stonky o shodném průměru cca 1 cm. Odkrojíte zdřevnatělé konce (cca 2 cm) a spodní třetinu stonku oloupete (pokud je chřest čerstvý, loupat nemusíte).

POSTUP

  • Upravený chřest položíte na pařáček do kastrolu s vodou a vaříte v páře pod pokličkou cca 10 – 12 minut.
  • Mezitím si připravíte ztracené vejce.
  • Chřest slijete, necháte okapat (nebo osušíte utěrkou) a hned servírujete na talíř.
  • Na chřest položíte tenký plátek másla a přidáte ztracené vejce.
  • Doladíte solí, parmezánem a případně pažitkou.

Po rozkrojení vajíčka se tekutý žloutek spojí s rozteklým máslem v chutnou omáčku.
Takto upravený chřest může být předkrmem nebo i lehkou večeří.

PRAKTICKÉ

  • Pokud použijete chřest bílý, oloupete všechny stonky až k hlavičce.