CELOZRNNÝ ZÁVIN S JABLKY (štrúdl)

SUROVINY

Na těsto:
250 g celozrnné hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
200 g hustého smetanového jogurtu
70 g změklého másla
špetka soli

Na náplň:
500 – 750 g jablek
20 g vanilkového cukru
1 rovná kávová lžička mleté skořice
20 g kukuřičného škrobu (nemusí být)

Na potření:
1 vejce (nemusí být)

Z uvedeného množství  jsou 2 „nohavice“ závinu.
Celková energetická hodnota cca 2 200 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Jablka zbavíte jádřinců, nastrouháte nahrubo a smícháte s cukrem, skořicí a kukuřičným škrobem.
  • Do mísy prosejete mouku, přidáte jogurt, máslo, sůl a vše nahrubo nejprve promícháte vařečkou. Následně rukama vypracujete nelepivé těsto.
  • V mističce rozšleháte vajíčko vidličkou.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Těsto rozdělíte na dva díly a z každého dílu vyválíte na pomoučené ploše tenkou placku o velikosti cca 30 x 25 cm.
  • Každou placku potřete jablečnou směsí, zavinete a přenesete na plech vyložený pečícím papírem.
  • Oba záviny potřete vejcem pomocí mašlovačky.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 180°C 30 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 10 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se závin odshora nepřipaloval.
  • Vyndáte z trouby a na plechu necháte zcela vychladnout.

Před podáváním pokrájíte na kousky, můžete posypat moučkovým cukrem, případně ještě doplnit šlehačkou.

PRAKTICKÉ

  • Kukuřičný škrob můžete vynechat, ale jeho přidáním jablečnou směs zahustíte a tím bude mít náplň závinu pevnější konzistenci.
  • Potření závinu vajíčkem můžete vynechat. Pokud ale vajíčko použijete, štrúdl získá lesklý zlatavý povrch a také snížíte pravděpodobnost vytečení náplně.
  • Nepečete záviny, protože se vám je nedaří dobře zarolovat? Zkuste zavinout štrúdl podle tohoto jednoduchého fotonávodu.