SUROVINY
500 – 600 g cukety
350 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru
200 ml rostlinného oleje
2 vejce velikosti M
1 kávová lžička mleté skořice
1 rovná kávová lžička jedlé sody
Na vymazání formy:
10 g másla
2 polévkové lžíce hrubé mouky
Uvedené množství je do klasické bábovkové formy.
Celková energetická hodnota cca 3 900 kcal.
PŘÍPRAVA
- Cuketu oloupete, zbavíte případných středových semen a nahrubo nastrouháte nebo použijete sekáček na zeleninu. Pokud by cuketa pustila nějakou vodu, tak ji nesléváte.
- Bábovkovou formu důkladně vymažete máslem, vysypete hrubou moukou a případnou přebytečnou mouku vysypete.
- Troubu předehřejete.
POSTUP
- Do mísy k cuketě prosejete mouku, přidáte cukr, jedlou sodu, skořici a nahrubo smícháte.
- Přilijete olej, vejce a vše důkladně promícháte v hladké těsto.
- Těsto přemístíte do připravené bábovkové formy.
- Vložíte do trouby a pečete na 190 °C cca 40 – 45 minut.
- Upečenou bábovku vyndáte z trouby a necháte ji ve formě cca 5 minut vychladnout a pak ji vyklopíte.
Bývá zvyklostí, na závěr před servírováním, posypat bábovku moučkovým cukrem – v naší domácnosti se však tento sladký obyčej neujal…
CHUŤOVÁ VARIACE
- vynecháte skořici, přisypete rozinky (50 – 100 g) a polovinu cukru nahradíte cukrem vanilkovým.
PRAKTICKÉ
- Také rozdělujete bábovky, koláče či buchty na „dusivky“, které je nutné zapíjet čajem či kávou, a na ty „mokré“?
Tak tato bábovka se díky použité cuketě řadí mezi ty mokré…