O REBARBOŘE

Rebarbora je po medvědím česneku a po chřestu dalším zástupcem domácí jarní zeleniny naší zeměpisné šířky, vyznačující se příjemnou, osvěžující, kyselou chutí.

Nenechte se uvést ve zmatek, když uvidíte označení reveň. Celé její jméno totiž zní reveň rebarbora – reveň je tedy zřejmě jméno a rebarbora příjmení…:)

Proč je dobré rebarboru jíst ?
Rebarbora nás zásobuje nezanedbatelným množstvím vitamínů skupiny B, které posilují nejen naši nervovou soustavu ale i vlasy a kůži.
Obsažená kyselina listová podporuje naši krvetvorbu a růst buněk.
Draslík zas  napomáhá našemu tělu s odvodňováním a odkyselováním.
Je také zdrojem vlákniny, která zvyšuje aktivitu našich střev.

Kde rebarboru seženu ?
Reveň je sezónní jarní zelenina a k mání bývá od května do června.
Koupíte ji nejen na farmářských trzích ale i  v každém větším obchodě.
Při zahrádkářské nadúrodě se můžete setkat i s tím, že vám někdo řapíky rebarbory daruje.

Jak rebarboru uskladním ?
Rebarboru skladujete v ledničce zabalenou v igelitovém sáčku, aby měla vysokou vzdušnou vlhkost. Takto vydrží až 7 dní.
Oloupané a případně i spařené řapíky můžete také zamrazit.

Jak rebarboru kuchyňsky upravím ?
Rebarbora se nekonzumuje zasyrova, vždy se tepelně upravuje.
Z rebarbory se kuchyňsky zpracovávají jen dužnaté řapíky – listy odřízněte a vyhoďte (obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která našemu tělu škodí).

Řapíky omyjete a pokud je potřeba, tak silné jedince oloupete nožíkem nebo škrabkou a dál postupujete podle daného receptu.

V některých receptech se rebarbora spařuje – to postupujete takto:
omyté a oloupené řapíky pokrájíte na menší kusy, vložíte do mísy a spaříte horkou vodou (tj. přelijete právě vroucí vodou např. z rychlovarné konvice), ponecháte v horké vodě cca 3 -5 minut (záleží na tloušťce řapíků) a následně scedíte.

V jiných receptech se zas rebarbora vaří v cukrové vodě.  Mnohdy se do vody přidává i skořice nebo vanilka – tím se lehce potlačí charakteristická kyselá chuť.
Pokud tuto kuchyňskou úpravu použijete, vždy po dovaření vodu s cukrem vylijte, protože obsahuje dráždivou kyselinu šťavelovou.

Na co rebarboru použiju ?
Nejčastěji se s rebarborou setkáte ve sladké kuchyni v podobě plněných knedlíků, moučníků, muffinů, koláčů, kompotů či zavařenin.
Zkuste třeba:
Celozrnný rebarborový koláč s drobenkou
Celozrnné muffiny z rebarbory
Džem z jahod a rebarbory

A jeden drb na závěr
…že prý v USA došlo k soudnímu sporu,  jehož verdikt zněl: „Rebarbora bude oficiálně považována za ovoce, protože se v kuchyni zpracovává a používá jako ovoce“.  I když botanicky patří mezi zeleninu