JAK SPAŘIT (BLANŠÍROVAT) RŮŽIČKOVOU KAPUSTU

SUROVINY

500 g růžičkové kapusty
750 ml vody
1 polévková lžíce soli
1 kávová lžička cukru

PŘÍPRAVA

  • Růžičky kapusty očistíte – z každé odkrojíte košťál a odtrhnete všechny špinavé a poškozené lístky.
  • Zbylý košťál zespoda nakrojíte do kříže, aby se kapustičky rovnoměrně provařily (tento krok není bezpodmínečně nutný, ale vhodný).
  • Přivedete k varu osolenou vodu s cukrem.

POSTUP

  • Růžičky kapusty vhodíte do vařící vody a přiklopíte poklicí.
  • Vodu opět přivedete k varu a od té doby vaříte na mírném ohni cca 3 – 5 minut dle velikosti růžiček (například růžičkovou kapustu o průměru 3 cm vaříte 4 minuty).
  • Kapustičky scedíte a hned propláchnete proudem studené vody.

Takto spařená růžičková kapusta je uvařena na skus – zachovává si pevnost, při skusu jemně křupe a je připravena pro další kuchyňskou úpravu.

PRAKTICKÉ

  • Vařte růžičky stejné velikosti – jen tak zamezíte tomu, že malá bude rozvařená a velká nedovařená.
  • Vodu na vaření si můžete předvařit v rychlovarné konvici.
  • Osolením vody a následným šokovým zchlazením zachováte růžičkové kapustě její krásně zelenou barvu (nezešedne).
  • Cukr se přidává do vody proto, aby eliminoval případnou hořkost.

Z blanšírované růžičkové kapusty si můžete připravit:
Zapečená růžičková kapusta
Slaný koláč s růžičkovou kapustou
Postní pečená růžičková kapusta