Jáhly (neboli oloupané obilky prosa) se před samotným vařením nejprve properou a pak následně spaří, aby ztratily případnou nahořklou či natrpklou chuť.
PRANÍ
- Jáhly vsypete do cedníku a pod studenou vodou proplachujete do té doby, dokud není odtékající voda čirá.
SPAŘOVÁNÍ
- V rychlovarné konvici uvaříte vodu.
- Jáhly nasypete do mísy, zalijete je horkou vodou tak, aby byly ponořené a cca 10x promícháte vařečkou.
- Pak jáhly přecedíte a vrátíte z cedníku zpět do mísy.
- Takto jáhly spaříte celkem 3x.
VAŘENÍ
- Jáhly nasypete do hrnce a zalijete studenou vodou v poměru 1:3 (jeden díl jáhel na 3 díly vody).
- Jáhly osolíte. Na 250 g jáhel přidáte jednu rovnou kávovou lžičku soli. Pokud připravujete jáhly nasladko, přidáte soli jen špetku.
- Přidáte olej – na 250 g jáhel dáte jednu kávovou lžičku oleje.
- Jáhly zamícháte, přiklopíte pokličkou a přivedete k varu.
- Pak stáhnete plamen a přikryté poklicí vaříte na velmi mírném ohni. V průběhu vaření již nemícháte.
- Jáhly vaříte do změknutí cca 15 – 20 minut. Na jáhelnou kaši či základ na jáhelník vaříte cca 30 minut.
- Po uvaření by měla být všechna voda vstřebaná, pokud by přeci jen zbyla, jáhly přecedíte.
Jáhly jsou velmi vděčná bezlepková a dobře stravitelná obilovina, kterou v kuchyni můžete použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů.
Vyzkoušejte některý z těchto jednoduchých receptů:
Jáhelník se švestkami
Jáhelník s jablky bez mléka a vajec
Jáhly s pečeným lilkem a česnekem
Slaný jáhlový koláč s mrkví, zázvorem a chilli
PRAKTICKÉ
- Jáhly se rády připalují, proto se do nich přidává olej a vaří se na velmi mírném ohni. (osobně je na indukci vařím na nejnižší výkon, tedy ten, co pouze udržuje stálou teplotu pokrmu).
- Případné připálení můžete minimalizovat i tím, že na vaření jáhel zvolíte přiměřeně velký hrnec s malou plochou dna (ne tedy kastrol).
- Pokud vaříte jáhly na plynu, určitě použijte rozptylovač plamene.
- Hrnec po dovaření jáhel hned umyjte nebo alespoň namočte. Přischlé zbytky na dně hrnce se myjí poměrně obtížně.