POMAZÁNKA Z UZENÝCH ŠPROTŮ A CELERU

SUROVINY

200 g očištěného celeru
uzené šproty v oleji (1 konzerva váha brutto 160 g, netto 112 g)
100 g cibule
1 polévková lžíce citronové šťávy
80 g majonézy (nebo domácí majonézy bez vajec)
1/2 kávové lžičky soli
velká špetka pepře

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 960 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Uzené šproty vložíte do sítka a necháte vykapat přebytečný olej.
  • Celer nastrouháte najemno.
  • Cibuli pokrájíte na drobné kostičky.

POSTUP

  • Okapané šproty přemístíte ze sítka do mísy a rozmělníte dojemna vidličkou.
  • Ke šprotům přidáte celer, cibuli, majonézu, citronovou šťávu, sůl, pepř a vše důkladně promícháte.
  • Pomazánku necháte alespoň 15 minut odležet, aby se prolnuly chutě.

Pomazánku můžete dozdobit kolečky uvařeného vajíčka, jemnými kroužky syrové cibule nebo kousky pórku, případně ještě trochu pokapat citronovou šťávou .

PRAKTICKÉ

  • Pokud máte sekáček na zeleninu, cibuli, celer i šproty v něm nasekejte.
  • Místo klasické soli můžete použít černou sůl Kala Namak.