POSTNÍ FAZOLOVÁ POMAZÁNKA

SUROVINY

1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu (pevný podíl 240 g) nebo stejné množství fazolí uvařených
1 větší stroužek česneku (cca 8 g)
30 ml rostlinného oleje
1/2 rovné kávové lžičky soli

Celková energetická hodnota cca 470 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Fazole z konzervy slijete, propláchnete studenou vodou a necháte na sítku okapat.
  • Česnek utřete nebo prolisujete.

POSTUP

  • Do mixovací nádoby vložíte okapané fazole, česnek, olej, sůl a vše důkladně rozmixujete tyčovým mixérem do hladké hmoty.

Pomazánku mažete nejlépe na žitný chléb. Můžete doplnit pokrájeným pórkem či cibulí, chuťově doladit  doma vypěstovanou řeřichou nebo jinou sezónní zeleninou.

PRAKTICKÉ

  • Pokud by byla pomazánka po rozmixování ještě hodně hustá, požadovanou konzistenci dosáhnete pomocí několika málo lžiček vody, které postupně vmícháte do pomazánky – většinou to však nebývá nutné.
  • Kupované fazole vybírejte takové, které mají složení: fazole, voda, sůl – tedy bez antioxidantů a konzervačních látek.

Více receptů pro postní dobu najdete v POSTNÍ MINIMALISTICKÉ KUCHAŘCE, kterou si můžete zdarma stáhnout.