SUROVINY
1 000 g rajčat
750 g paprik
500 g cibule
svazek petrželky (nemusí být)
6 vajec velikosti M
20 ml rostlinného oleje
25 g másla do vajec
1/2 kávové lžičky soli do vajec
špetka pepře do vajec
1/2 kávové lžičky soli do paprik
100 ml horké vody
Z uvedeného množství jsou 4 porce s přílohou.
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu fáze I., II. a III.
Celková energetická hodnota cca 1 550 kcal.
PŘÍPRAVA
- Rajčata spaříte horkou vodou, oloupete a pokrájíte nahrubo.
- Cibuli pokrájíte nahrubo.
- Papriku zbavíte semen a nakrájíte na kousky velikosti sousta cca 2 x 2 cm.
- Petrželku posekáte nahrubo.
- Do misky rozklepnete vajíčka, která osolíte, opepříte a promícháte vidličkou.
POSTUP
- Do hrnce vlijete olej a na něm zprudka opečete cibuli.
- Přidáte papriku a zprudka restujete cca 3 – 5 minut. Po celou dobu průběžně mícháte.
- Přidáte 100 ml horké vody, osolíte, stáhnete plamen, přikryjete pokličkou a dusíte 15 minut – občas zamícháte.
- Přidáte rajčata, petrželku a za občasného míchání dusíte pod poklicí ještě 15 minut.
- Podušenou zeleninu přecedíte přes síto a zeleninovou šťávu uchováte k dalšímu použití. Zeleninu přiklopíte poklicí, aby nevychladla.
- V pánvi rozehřejete máslo, vlijete vajíčka a připravíte z nich suchou smaženici – tj. vajíčka budou hodně vypečená. Hotovou smaženici pak ještě měchačkou rozsekáte na malé kousky.
- Do okapané zeleninové směsi vmícháte usmažená vejce a hned servírujete.
Podáváte samotné, případně doplněné pečivem nebo brambory.
Lečo je chutné i zastudena, třeba na teplé chlebové topince, posypané strouhaným balkánským sýrem.
VARIANTA S MASEM
Na másle opečete 150 g pokrájených párků nebo klobásy, zalijete vejci, umícháte suchou smaženici, promícháte s dušenou zeleninou a podáváte. Varianta s masem není vhodná pro candida dietu.
PRAKTICKÉ
- Na vaření použijte velký hrnec, zelenina je zpočátku poměrně objemná.
- Oloupaná rajčata nemusíte krájet, stačí je rozemnout rukou – je to rychlejší a v ruce vám zůstane tvrdá středová část rajčete, kterou dle svých zvyklostí buď vyhodíte nebo posekáte.
- Papriku solte vždy až po orestování, jinak paprika pustí šťávu a nepodaří se ji opéct.
- Získanou vydušenou zeleninovou šťávu použijete v receptu na polévku z rajčat a červené čočky.
- Tímto způsobem uvařené lečo nebude nevábnou vodnatou hmotou, kterou povětšinou bývá.