SUROVINY
200 g mrkve
200 g celeru
200 g majonézy (nebo domácí majonézy bez vajec)
1/4 rovné kávové lžičky pepře
1/2rovné kávové lžičky soli
Z uvedeného množství jsou 4 porce.
PŘÍPRAVA
- Mrkev a celer najemno nastrouháte nebo použijete sekáček na zeleninu.
POSTUP
- Nastrouhanou zeleninu vložíte do mísy, přidáte majonézu a nahrubo zamícháte.
- Dochutíte solí a pepřem.
- Důkladně promícháte.
- Pokud vám čas dovolí, nechte před konzumací pomazánku v lednici cca 1/2 hodiny proležet, aby se propojily chutě.
Pomazánku mažete na pečivo či chléb a můžete ji ještě doladit:
– posypat najemno krájeným pórkem na kolečka
– posypat pokrájenou petrželkou
– pokapat citronovou šťávou
– přidat natvrdo vařené vajíčko
PRAKTICKÉ
- Dodržte poměr zeleniny – jen tak docílíte lehounce nasládlé chuti, která je velice podobná pomazánce z humrů.
- Nesnažte se majonézu odlehčit tím, že ji z části nahradíte jogurtem – chuťově to nebude ono. Mám tento krok stranou osobně vyzkoušen:)
- Pomazánku můžete použít i jako „základovou“ pomazánku na chlebíčky.
- Máte doma někoho, kdo tvrdí, že nejí celer? Zkuste mu tuto pomazánku podsunout, aniž by tušil, co jí – určitě na celer změní názor.