SUROVINY
- 500 g kysaného zelí
- 500 g brambor
- 150 g paprikové klobásy
- 200 g cibule
- 1 litr teplého domácího zeleninového vývaru (nebo vody – viz níže)
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
- 2 rovné kávové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce oleje
- 0,5 litru vody na uvaření brambor
Z uvedeného množství jsou nejméně 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 1.600 kcal.
PŘÍPRAVA
- Kysané zelí propláchnete v cedníku studenou vodou, necháte okapat a pokrájíte na menší kousky.
- Cibuli pokrájíte nadrobno.
- Klobásu pokrájíte na tenká kolečka a nasucho orestujete na pánvi.
- Brambory oškrábete, nakrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm, vložíte do hrnce s 0,5 l studené vody, přidáte 1 kávovou lžičku soli a vaříte cca 10 min doměkka. Polovinu brambor vyndáte a ponecháte stranou, druhou polovinu rozmixujete ponorným mixérem včetně vody dohladka.
POSTUP
- V hrnci na oleji zpěníte cibuli, přidáte kysané zelí a restujete cca 5 minut.
- Zalijete zeleninovým vývarem, přidáte koření, 1 kávovou lžičku soli, pepř, vypečený tuk z klobásy a polovinu množství orestované klobásy.
- Přivedete k varu a vaříte na mírném ohni cca 20 minut do změknutí zelí.
- Vlijete rozmixované brambory, zamícháte a provaříte ještě cca 5 minut.
- Těsně před dokončením přidáte do polévky na prohřátí druhou polovinu orestované klobásy a druhou polovinu brambor.
Jednodušší varianta :
Nemusíte vařit brambory zvlášť a pak je mixovat. Můžete je nakrájet na kostičky a po 20 minutách vaření polévky je vhodit do hrnce se zelím a cca10 minut povařit doměkka. S rozmixovanými bramborami je však polévka chutnější a jemnější.
Postní varianta:
vaříte dle návodu, pouze vynecháte klobásu
PRAKTICKÉ
- Zelí proplachujete vodou proto, aby polévka nebyla moc kyselá.
- Domácí zeleninový vývar můžete nahradit 1 litrem převařené teplé vody a 1 polévkovou lžící sušeného zeleninového bujonu Würzl.
- Pokud by polévka byla až moc hustá (záleží na moučnatosti brambor), zředíte ji vývarem nebo převařenou horkou vodou do požadované hustoty.
- Svou silou se polévka řadí mezi ty, které přijdou vhod například po bujarém silvestrovském večírku :).