BRAMBORY ZAPEČENÉ SE SMETANOU, BALKÁNSKÝM SÝREM A ČESNEKOVÝM BOKEM

1200 – 1500 g brambor
150 g krájeného česnekového boku
200 ml smetany 30 %
100 g balkánského sýra
sůl, pepř
kávová lžička másla nebo sádla na vymazání formy

Toto množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Brambory oškrábete a nakrájíte na tenké plátky o tloušťce 3 mm.

Vymazanou koláčovou formu vyskládáte vrstvami surovin – rozložíte vrstvu brambor, jemně posolíte, opepříte a pokladete plátky česnekového boku, opět pokladete vrstvu brambor…
Takto opakujete do té doby, dokud máte suroviny – většinou vytvořím pět vrstev brambor a 4 vrstvy s česnekovým bokem. Poslední vrstvou budou brambory.

Naplněnou formu zalijete smetanou smíchanou s nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem a dáte zapéct do předem vyhřáté trouby.

Pečete při 180 °C cca 45 – 60 minut dozlatova (záleží na typu brambor).

Tyto hříšně dobré zapečené brambory jsou u nás velkým hitem – že by to bylo tou masovou vložkou ??…:)

Varianta 1 :
V tomto receptu je použit česnekový bok – ten lze nahradit anglickou slaninou či jinou uzeninou – ale mám vyzkoušeno, že s česnekovým bokem je to nejchutnější…
Jen bych doporučila, aby uzenina nebyla moc prorostlá tukem, aby výsledná krmě nebyla moc mastná.

Varianta 2 :
Takto upravené brambory se dají zapéct i bez masa např. se dvěma velkými hrstmi nasekané petrželky – vznikne vám velmi chutná příloha.