Skip to content
1200 – 1500 g brambor
150 g krájeného česnekového boku
200 ml smetany ke šlehání 30 %
100 g balkánského sýra
sůl, pepř
kávová lžička másla nebo sádla na vymazání formy
Toto množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.
Brambory oškrábete a nakrájíte na tenké plátky o tloušťce 3 mm.
Vymazanou koláčovou formu vyskládáte vrstvami surovin – rozložíte vrstvu brambor, jemně posolíte, opepříte a pokladete plátky česnekového boku, opět pokladete vrstvu brambor…
Takto opakujete do té doby, dokud máte suroviny – většinou vytvořím pět vrstev brambor a 4 vrstvy s česnekovým bokem. Poslední vrstvou budou brambory.
Naplněnou formu zalijete smetanou smíchanou s nahrubo nastrouhaným balkánským sýrem a dáte zapéct do předem vyhřáté trouby.
Pečete při 180 °C cca 45 – 60 minut dozlatova (záleží na typu brambor).
Tyto hříšně dobré zapečené brambory jsou u nás velkým hitem – že by to bylo tou masovou vložkou ??…:)
Varianta 1 :
V tomto receptu je použit česnekový bok – ten lze nahradit anglickou slaninou či jinou uzeninou – ale mám vyzkoušeno, že s česnekovým bokem je to nejchutnější…
Jen bych doporučila, aby uzenina nebyla moc prorostlá tukem, aby výsledná krmě nebyla moc mastná.
Varianta 2 :
Takto upravené brambory se dají zapéct i bez masa např. se dvěma velkými hrstmi nasekané petrželky – vznikne vám velmi chutná příloha.