TĚSTOVINY S BROKOLICÍ

Přidáno dne 01.12.2019

250 g těstovin
500 g brokolice
16 g česneku (2 veliké stroužky)
1 malá kulatá sušená feferonka
50 ml panenského olivového oleje
1 rovná kávová lžička soli
1 polévková lžíce soli do vody na těstoviny
1/2 polévkové lžíce soli do vody k brokolici

Recept je vhodný též pro candida dietu fáze II. a III.
Celková energetická hodnota: cca 1.491 kcal
Z uvedeného množství jsou 3 porce.

Brokolici odstraníte košťál a hlavu brokolice rozdělíte na 4 stejně velké kusy, které vložíte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvaříte zcela doměkka – cca 8 – 10 minut.
Pak brokolici scedíte a propláchnete proudem studené vody.
Uvařené růžičky brokolice pokrájíte nahrubo, stonky růžic pokrájíte najemno.

Těstoviny uvaříte v osolené vodě na skus (al dente) dle návodu.

Česnek posekáte nadrobno a feferonku na malinkaté kousíčky.

Ve velké hluboké pánvi nebo kastrolu rozpálíte olej, přidáte česnek a restujete do té doby, dokud se nerozvoní. Pak přidáte posekanou feferonku a restujete dozlatova ještě cca 2 minuty.

Přidáte pokrájenou brokolici, vsypete sůl, vše promícháte a cca 2 – 3 minuty zprudka opékáte a mícháte – v této fázi se růžičky brokolice rozpadnou na malinké kousky (pokud by se nechtěly samy rozpadnout, pomůžete jim vařečkou).
Následně přidáte těstoviny, vše důkladně promícháte, aby se těstoviny obalily kousky brokolice a ještě cca 3 – 4 minuty na mírném ohni prohříváte a pak hned podáváte.

Těstoviny jsou chutné jen takto samotné, už nic dalšího ke zlepšení chuti nepotřebují.
Kdo si však nedokáže představit těstoviny bez parmezánu, tak si těstoviny posype – ale doporučuji posypat jen zlehka, aby výrazná chuť sýra nepřebila jemnou brokolicovou chuť.

V horkých dnech jsou chutné tyto těstoviny i studené – jako salát.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *