TĚSTOVINOVÝ SALÁT S BROKOLICÍ A PESTEM

SUROVINY

250 g těstovin
500 g brokolice
4 vejce velikosti M
100 g majolky
2 polévkové lžíce pesta z medvědího česneku (cca 50 g)
1 rovná kávová lžička soli do salátu
1 polévková lžíce soli do vody k těstovinám
1/2 polévkové lžíce soli do vody k brokolici

Z uvedeného množství jsou 3 – 4 porce.
Celková energetická hodnota cca 2.160 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Těstoviny uvaříte v osolené vodě dle návodu na obalu a necháte důkladně okapat.
  • Brokolici odstraníte košťál a rozdělíte ji na 10 přibližně stejně velkých částí, které vložíte do osolené vroucí vody a vaříte 3 minuty. Pak scedíte, propláchnete proudem studené vody a necháte na sítu okapat. Po zchladnutí brokolici posekáte nahrubo.
  • Vejce uvaříte natvrdo (cca 8 minut) a pak pokrájíte na drobné kostičky.
  • V misce smícháte pesto s majolkou.

POSTUP

  • Do velké mísy dáte všechny předpřipravené suroviny, posolíte a důkladně promícháte.
  • Pokud čas dovolí, necháte salát půl hodiny proležet, aby se prolnuly chutě.

Salát je vhodný v teplých letních dnech jako studený oběd.

PRAKTICKÉ

  • Na salát jsou vhodné těstoviny spirálového tvaru (např. fusilli) , protože na nich, díky jejich tvaru, ulpí a krásně drží ochucená majonéza i kousky brokolice.